Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 120 днів. За цей час ми опублікували 24974 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: frompeeltopeel.tumblr.com 

Італійська дизайнерка Емма Сікер розробила екологічну упаковку з харчових відходів, бактерій та дріжджів. Концепцію описано у блозі проекту From Peel to Peel.

Вона замочує у воді рештки овочів і фруктів, додаючи симбіотичну культуру бактерій і дріжджів та ще дрібку цукру. Завдяки процесу ферментації протягом двох-чотирьох тижнів утворюються шари чистої целюлози. Потім субстанцію підігрівають та висушують.

Готовий напівпрозорий матеріал має властивості, подібні до паперу, пластику та шкіри.

Якщо субстанцію висушувати на різних поверхнях, можна експериментувати з текстурою. Наприклад, якщо сушити на оргсклі, то отриманий матеріал найбільше нагадуватиме пластик.

Дивіться також: Дизайнерка розробила метод харчування лишайником на випадок апокаліпсису

Дизайнерка також експериментувала з різними овочами та фруктами: яблуками, картоплею, буряком, хмелем, виноградним жмихом тощо. Це дозволяє отримати різні кольори та текстури.

В упаковці можна зберігати крупи, чай, сухофрукти тощо. З матеріалу також можна робити одноразові контейнери, наприклад, для фаст-фуду. Через значну гідрофільність, утім, в целюлозі не можна зберігати рідину.

Емма Сікер надихнулася природними обгортками овочів і фруктів: апельсин або банан містяться всередині власної шкірки, яка захищає вміст. Що не заважає багатьом загортати банани й апельсини у додаткову пластикову обгортку.

Виробництво екологічної упаковки не потребує великої кількості ресурсів, і її можна компостувати.

Подібне еко-пакування розробили в Сумському аграрному університеті.

Нагадаємо, у жовтні Європарламент запровадив заборону на одноразовий пластиковий посуд.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button