Дизайнерка розробила упаковку з бактерій, рештків органіки й дріжджів
В упаковці можна зберігати крупи, чай, сухофрукти тощо.
В упаковці можна зберігати крупи, чай, сухофрукти тощо.
Зроби добру справу і отримуй винагороди!
Нам як ніколи потрібна ваша підтримка. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 296 днів. За цей час ми опублікували 26302 новин та статей. Ми потребуємо вашої допомоги, щоб продовжувати якісно працювати далі. Приєднуйтесь до Читацького товариства «Хмарочоса» та отримуйте приємні бонуси від редакції: квитки на культурні заходи в Києві, фірмовий мерч та актуальні книжки, можливість пропонувати редакції теми та багато іншого.
Стати членом Товариства | Хто ми такі?
Фото: frompeeltopeel.tumblr.com
Італійська дизайнерка Емма Сікер розробила екологічну упаковку з харчових відходів, бактерій та дріжджів. Концепцію описано у блозі проекту From Peel to Peel.
Вона замочує у воді рештки овочів і фруктів, додаючи симбіотичну культуру бактерій і дріжджів та ще дрібку цукру. Завдяки процесу ферментації протягом двох-чотирьох тижнів утворюються шари чистої целюлози. Потім субстанцію підігрівають та висушують.
Готовий напівпрозорий матеріал має властивості, подібні до паперу, пластику та шкіри.
Якщо субстанцію висушувати на різних поверхнях, можна експериментувати з текстурою. Наприклад, якщо сушити на оргсклі, то отриманий матеріал найбільше нагадуватиме пластик.
Дивіться також: Дизайнерка розробила метод харчування лишайником на випадок апокаліпсису
Дизайнерка також експериментувала з різними овочами та фруктами: яблуками, картоплею, буряком, хмелем, виноградним жмихом тощо. Це дозволяє отримати різні кольори та текстури.
В упаковці можна зберігати крупи, чай, сухофрукти тощо. З матеріалу також можна робити одноразові контейнери, наприклад, для фаст-фуду. Через значну гідрофільність, утім, в целюлозі не можна зберігати рідину.
Емма Сікер надихнулася природними обгортками овочів і фруктів: апельсин або банан містяться всередині власної шкірки, яка захищає вміст. Що не заважає багатьом загортати банани й апельсини у додаткову пластикову обгортку.
Виробництво екологічної упаковки не потребує великої кількості ресурсів, і її можна компостувати.
Подібне еко-пакування розробили в Сумському аграрному університеті.
Нагадаємо, у жовтні Європарламент запровадив заборону на одноразовий пластиковий посуд.
© Хмарочос | 2024
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті