Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: orthodoxy.org.ua

Окружний адміністративний суд Києва підтримав релігійну громаду УПЦ МП і тимчасово зупинив провадження про скасування реєстрації права власності на самобуд на території Національного музею історії України біля фундаменту Десятинної церкви, повідомляє Цензор.НЕТ.

Адвокат релігійної громади стверджував, що заступника міністра юстиції не мав повноважень визнавати, що МАФ було зареєстровано з порушеннями. Для суду це і стало підставою для рішення на користь УПЦ МП.

«Знайдено процесуальну зачіпку, яка і дозволить розглядати цю справу до нескінченності. Я бачу упереджене ставлення судді… Звичайно, ми подаватимемо апеляцію», – прокоментував рішення народний депутат Ігор Луценко, який подавав позов.

Адвокат релігійної громади Попович наголошує, що справа проти «Десятинного монастиря Різдва Пресвятої Богородиці УПЦ МП» є політичним процесом.

«Національний історичний музей розуміє, що вже минув значний термін. Із 2013 року визнано право власності, тому позов було подано з політичних мотивів», – заявив він.

Гендиректорка Музею історії Тетяна Сосновська заявила, що адвокат релігійної громади маніпулює фактами. За її словами, в 2013 році рішення про право власності надавалося на три тимчасові вагончики, а отримане пізніше свідоцтво «було видане шахрайським способом і довго приховувалося».

Поява «Десятинного монастиря» почалася з намету, який самовільно встановили в 2006 році на вулиці Володимирській. Поступово намет перетворився на капітальну споруду.

У січні 2018 року архітектори Олексій Шемотюк і Олександр Горбань підпалили двері «монастиря» на знак протесту. Після цього історія з церквою-МАФом набула нового резонансу, а Міністерство культури, Національний музей історії та народний депутат Ігор Луценко подали позов про визнання споруди незаконною.

У вересні директорка музею опублікувала лист від намісника «Десятинного монастиря» архімандрита Гедеона, в якому той погрожує «родовим прокляттям до семи поколінь» у разі подальших спроб демонтувати споруду УПЦ МП.

Палатка, яка згодом розрослася до капітальної споруди. Фото: orthodoxy.org.ua

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button