Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: countercurrents.org

Першого січня в індійському штаті Керала жінки вийшли на вулиці на підтримку гендерної рівності. Як повідомляє ВВС, зібрання у Кералі організоване представниками лівого коаліційного уряду.

Місцева влада повідомила кореспонденту ВВС, що жінки вишикувалися вздовж всіх основних магістралей штату. За підрахунками влади, демонстрація сягнула довжини у 620 кілометрів і нараховує п’ять мільйонів протестувальниць. Організатори повідомили виданню, що, за прогнозами, на демонстрацію мали вийти близько трьох мільйонів жінок.

Фото: countercurrents.org

Західні медіа повідомляють, що до вересня храм Сабарімала був заборонений для відвідування жінкам «менструаційного віку» – від 10 до 50 років. Після осіннього рішення індійського суду скасувати заборону, жінки біля храму стають жертвами нападів, які скоюють противники постанови. 

Як зазначають у ВВС, храм Сабарімала є головним у культі бога-холостяка Айяппа. Згідно з міфологією, бог Айяппа дав клятву безшлюбності – а отже, йому заборонено контактувати з жінками, що набули здатності народжувати.

Після петиції активістів, де йдеться про несумнісність традиційного звичаю з засадами гендерної рівності, верховний індійський суд дозволив жінкам відвідувати храм Сабарімала. Примітно, що більшість інших індійських храмів не дозволяє відвідування жінкам лише під час менструації.

Фото: countercurrents.org

BBC повідомляють, що після винесення постанови лише кільком жінкам вдалося потрапити до Сабарімала. При вході до храму індійок захищала поліція, однак відвідувачки були змушені покинути Сабарімал через агресивно налаштованих традиціоналістів усередині.

У виданні зазначають також, що голова керівної індуїстської націоналістичної партії BJP Нарендра Моді поставився до постанови суду як до «нападу» на індуїстські цінності. 

Організатори зібрання, представники лівого коаліційного уряду країни, заявили, що демонстрація підтримує боротьбу з нерівністю і протистоїть зусиллям правих груп, які підтримують заборони для жінок.

«Я не думаю, що традиція чи будь-яка відсталість повинна зупиняти жінок. Ті, хто хоче молитися, мають право молитися», – прокоментував ВВС учасник керальського зібрання Кавіта Дас. Натомість протестувальниця Тануджа Бхаттадрі зауважила, що головним питанням є не Сабарімала, а рівність чоловіків та жінок. 

Фото: countercurrents.org

Як повідомляють Time, боротьба за право жінок на вхід у храм відбувається напередодні загальних виборів в Індії у квітні та травні. «У 2019 році, якщо і є хтось, хто пов’заний з народом і кому довіряють, то це це BJP», – заявив в інтерв’ю Reuters прем’єр-міністр Індії Моді. 

SabrangIndia зазначають, що рішення вишукувати живий ланцюг було ухвалене ще в грудні, під час зборів кількох організацій, які підтримують повстанські настрої у країні.

Читайте також: Корупція, заборона абортів, зброя: проти чого виходять люди на вулиці міст світу

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button