Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 267 днів. За цей час ми опублікували 23415 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Нещодавно «Хмарочос» повідомляв про обмеження виробництва пластику в Молдові. З першого січня 2019 року там на державному рівні набрав чинності мораторій, на третьому році якого підприємствам заборонять виробляти та вводити в реалізацію навіть найтонші поліетиленові пакети.

Молдова стала однією з чотирьох країн, де влада вжила подібних заходів у 2019 році. Зміни в законодавстві стосовно екологічної політики відбулися також у Південній Кореї, Туреччині та на Ямайці – і всі у січні.

Південна Корея: поліетилен лише для вологих продуктів

The Korea Times повідомляє, що з першого січня 2019 року одноразові пластикові пакети заборонені у дисконтних магазинах та крупних супермаркетах Південної Кореї. Зазначений мораторій є частиною переглянутого закону про збереження ресурсів та заохочення повторного використання. За його порушення підприємство має сплачувати штраф у розмірі до трьох мільйонів йєн (2700 доларів).

Натомість підприємствам пропонують продавати придатні для повторного використання контейнери, господарчі торбинки та паперові пакети.

Одноразові пластикові пакети, згідно з законом, дозволено використувати при збереженні вологих продуктів на кшталт м’яса та риби.

У The Koreatimes зазначають, що контейнери вже давно мають попит серед покупців Південної Кореї, а роздрібні підприємства з 2010 року пропонують знижки на пакети з вторсировини.

Туреччина: квоти від інтернет-провайдерів та витіснення назви бренду з сигаретних упаковок 

Турецьке видання Daily Sabah повідомляє, що з першого січня 2019 року пластикові пакети на касах продуктових магазинів мають коштувати дорожче. Зазначають, що у магазинах неполіетиленові пакети стали дешевшими, а більшість муніципалітетів та некомерційних організацій почали роздавати їх безкоштовно. В разі порушення закону магазин повинен сплачувати штраф у розмірі 10 лір (1,8 долара) на квадратний метр приміщення підприємства, повідомляє Hurriyet Daily.

Ще одним кроком у боротьбі з забрудненням довкілля в Туреччині стали квоти від інтернет-провайдерів. Згідно з політикою добросовісного користування у державі, швидкість інтернет-завантаження знижується, якщо користувач перетинає ліміт стандартного використання природних ресурсів для надання інтернет-послуг. 

Також, з 2019 року тютюнові вироби в Туреччині починають продавати в уніфікованих упаковках, більшість площі яких займатиме попередження про шкоду для здоров’я. При цьому, уніфікована упаковка залишає менше простору для розміщення назви бренду тютюнового виробника. Як повідомляє Daily Sabah, прибічники таких змін впевнені, що до паління стимулює, зокрема, глянцева упаковка. 

Ямайка: виробники цікавляться створенням альтернатив

На Ямайці з 2019 року заборона на використання поліетилену та полістиролу регламентується двома наказами: одним, згідно з Законом про торгівлю, другим – згідно з Законом про природні ресурси та охорону природи. З цього року максимальний штраф за поширення пластику та полістиролу становить два мільйони доларів. Минулого року він сягав 50 тисяч доларів.

Пластикові соломинки, пакети та полістироловий посуд на Ямайці заборонено поширювати безкоштовно, виробляти та імпортувати. Підприємства Ямайки звільнені від штрафу, якщо йдеться про упаковки, що забезпечують підтримку стандартів охорони здоров’я та підтримку безпечної реалізації продуктів. Йдеться, зокрема, про пластикові пакети для збереження м’яса, хлібу, цукру, повідомляє Jamaica Gleaner.

Як зазначає один зі сподвижників нових екологічних засад у законодавстві Ямайки, міністр економічного зростання та створення робочих місць Деріл Ваз, організації острова провели ряд освітніх робіт для безболісної відмови від пластикових упаковок.

«Така політика викликала інтерес серед місцевих виробників, заохотивши їх стати першими у створенні альтернатив», – наводить LoopJamaica коментар міністра.

Читайте також про поселення з перероблених матеріалів, яке побудують у Копенгагені.

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Newsletter button
    Donate button
    Podcast button
    Send article button