У шкільних їдальнях готуватимуть за збіркою рецептів від шеф-кухаря (фото)
Євген Клопотенко пропонує 110 рецептів для шкільних їдалень.
Євген Клопотенко пропонує 110 рецептів для шкільних їдалень.
Євген Клопотенко. Фото: facebook.com/evgeniy.klopotenko
Держслужба України з питань безпечності харчових продуктів затвердила збірник рецептів для шкільних їдалень, розроблений шеф-кухарем Євгеном Клопотенком.
«Всі 110 рецептів – перевірені, ухвалені та офіційні. Тепер за ними можуть готувати у будь-якій школі України», – пише Клопотенко.
Нині в українських школах послуговуються рецептурним збірником, виданим 1957 року і востаннє редагованим у 1991 році. За словами Клопотенка, у ті часи головними критеріями були калорійність, енергетична цінність.
«Наприклад, манка – не корисний, але дешевий, простий і калорійний продукт. Впродовж півстоліття для дітей готують за тими ж технологіями: подають манку з грудками і кип’яченою сметаною, або гливкий гуляш», – розповідає він.
Страви для нового шкільного меню, приготовані під час тестування. Фото: facebook.com/nsf.cult.food
Натомість шеф-кухар пропонує привабливіші для дітей рецепти, наприклад, рибні фрикадельки з імбирним соусом, чай масала, картопляно-морквяне пюре, нагетси з соусом каркаде. Рецептом останніх він ділиться в ефірі 1+1.
«Нове шкільне харчування – то не просто інші страви. Це спосіб навчити людину харчуватися по-іншому. Показати, що м’ята у салатах крута. Що селера та сирий гарбуз – то нормально і дуже смачно. Що ягідні соуси – вони неймовірні разом з м’ясом», – розповідає він.
Одна зі страв за рецептом Клопотенка. Фото: facebook.com/nsf.cult.food
Клопотенко запустив проект «Нове шкільне харчування – CultFood» у 2016 році. Він покликаний змінити харчування в українських шкільних їдальнях. Фонд «Ашан для молоді» надав на цей проект ґрант у розмірі 314 тисячі гривень.
Під час розробки рецептів команда проекту опитала понад 1500 школярів у Дніпровському району Києва. У листопаді меню тестували у трьох школах – для 1150 учнів щодня протягом двох тижнів. Тут розписано страви, які входили до меню, та їхню вартість. Наприклад, на сніданок у початковій школі 148 подавали: курячі нагетси під соусом каркаде; картопляне пюре; салат із свіжих яблук та гарбуза; яблучний сік. Такий сніданок коштував 15 грн для міського бюджету; обід за кошти батьків – 25 грн.
Під час тестування меню в одній зі шкіл. Фото: facebook.com/nsf.cult.food
Новий рецептурний збірник опублікують у лютому. Він буде у загальному доступі. Також зроблять гіди для кухарів – текстові і відеоінструкції.
Цей матеріал не вийшов би без підтримки членів нашого Товариства.
Зараз для сталої роботи видання ми шукаємо 1000 нових учасників спільноти, а в обмін на вашу участь пропонуємо цікаві бонуси!
Приєднуйтесь до Читацького товариства «Хмарочоса» всього від 100 грн/місяць!
© Хмарочос | 2024
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті