Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 300 днів. За цей час ми опублікували 23657 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Євген Клопотенко. Фото: facebook.com/evgeniy.klopotenko

Держслужба України з питань безпечності харчових продуктів затвердила збірник рецептів для шкільних їдалень, розроблений шеф-кухарем Євгеном Клопотенком.

«Всі 110 рецептів – перевірені, ухвалені та офіційні. Тепер за ними можуть готувати у будь-якій школі України», – пише Клопотенко.

Нині в українських школах послуговуються рецептурним збірником, виданим 1957 року і востаннє редагованим у 1991 році. За словами Клопотенка, у ті часи головними критеріями були калорійність, енергетична цінність.

«Наприклад, манка – не корисний, але дешевий, простий і калорійний продукт. Впродовж півстоліття для дітей готують за тими ж технологіями: подають манку з грудками і кип’яченою сметаною, або гливкий гуляш», – розповідає він.

Страви для нового шкільного меню, приготовані під час тестування. Фото: facebook.com/nsf.cult.food

Натомість шеф-кухар пропонує привабливіші для дітей рецепти, наприклад, рибні фрикадельки з імбирним соусом, чай масала, картопляно-морквяне пюре, нагетси з соусом каркаде. Рецептом останніх він ділиться в ефірі 1+1.

«Нове шкільне харчування – то не просто інші страви. Це спосіб навчити людину харчуватися по-іншому. Показати, що м’ята у салатах крута. Що селера та сирий гарбуз – то нормально і дуже смачно. Що ягідні соуси – вони неймовірні разом з м’ясом», – розповідає він.

Одна зі страв за рецептом Клопотенка. Фото: facebook.com/nsf.cult.food

Клопотенко запустив проект «Нове шкільне харчування – CultFood» у 2016 році. Він покликаний змінити харчування в українських шкільних їдальнях. Фонд «Ашан для молоді» надав на цей проект ґрант у розмірі 314 тисячі гривень.

Під час розробки рецептів команда проекту опитала понад 1500 школярів у Дніпровському району Києва. У листопаді меню тестували у трьох школах – для 1150 учнів щодня протягом двох тижнів. Тут розписано страви, які входили до меню, та їхню вартість. Наприклад, на сніданок у початковій школі 148 подавали: курячі нагетси під соусом каркаде; картопляне пюре; салат із свіжих яблук та гарбуза; яблучний сік. Такий сніданок коштував 15 грн для міського бюджету; обід за кошти батьків – 25 грн.

Під час тестування меню в одній зі шкіл. Фото: facebook.com/nsf.cult.food

Новий рецептурний збірник опублікують у лютому. Він буде у загальному доступі. Також зроблять гіди для кухарів – текстові і відеоінструкції.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button