Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Будинок на Грушевського 4Б після пожежі. Фото: Артур Дубровенко / Информатор

Будинок на вулиці Грушевського 4Б, який 16 січня постраждав від пожежі, не має охоронного статусу пам’ятки архітектури. Про це 44.ua повідомив голова Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Олександр Нікоряк.

«У 2011 році було розпорядження про знесення будівлі. Аби цього не сталося, орган культурної спадщини подав у Міністерство культури інформацію про внесення будинку до державного реєстру архітектурних пам’яток. Але вже 2015 року власники через суд скасували цей наказ», – повідомив він.

Через відсутність охоронного статусу власник будівлі не звітує перед КМДА про долю будинку.

Будинок, розташований біля готелю «Дніпро» поряд з Європейською площею, було збудовано 1883 року за проектом архітектора В. Ніколаєва. Будівля належала до садиби київських підприємців Бонадурерів, які були підданими Швейцарії.

З 1989 року будинок було визнано непридатним для проживання. Але у 2006 році відселені мешканці знову приватизували свої квартири і продали їх компанії «Грааль». Докладніше про це в статті на Українській правді.

Згодом «Грааль» оприлюднив проект будівництва на місці садиби 48-поверхового хмарочоса. За словами громадської діячки Олени Терещенко, забудовник навмисно довів будинок до аварійного стану.

Проект хмарочоса. Вид з Європейської площі

Вид із Майдана Незалежності

Активісти здійснювали кілька спроб запобігти знищенню садиби ХІХ століття. Зокрема, тут облаштовували арт-сквоти. За словами активіста Олександра Глухова, на момент пожежі 16 січня деякі приміщення будинку займали декілька громадських організацій, які своє присутністю прагнули вберегти будівлю.

Фото: gk-bank.livejournal.com

Информатор сфотографував стан будівлі після пожежі 16 січня. Найбільше від вогню постраждав дах.

Фото: Артур Дубровенко / Информатор

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button