В Україні найчастіше помирають від серцево-судинних хвороб, спричинених поганим харчуванням
У результатах дослідження зазначають, що смертність викликана вживанням переважно соняшникової олії.
У результатах дослідження зазначають, що смертність викликана вживанням переважно соняшникової олії.
Зроби добру справу і отримуй винагороди!
Нам як ніколи потрібна ваша підтримка. «Хмарочос» пише про розвиток міст 10 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 26304 новин та статей. Ми потребуємо вашої допомоги, щоб продовжувати якісно працювати далі. Приєднуйтесь до Читацького товариства «Хмарочоса» та отримуйте приємні бонуси від редакції: квитки на культурні заходи в Києві, фірмовий мерч та актуальні книжки, можливість пропонувати редакції теми та багато іншого.
Стати членом Товариства | Хто ми такі?
Фото: freestocks.org
За результатами дослідження Єнського університету імені Фрідріха Шиллера, зробленого на замволення ВООЗ, Україна випередила 50 держав центральної, південної, західної Європи та центральної Азії у рейтингу смертності від серцево-судинних хвороб, спричинених поганим харчуванням.
Так, частка смертей із зазначеними характеристиками у 2016 році склала в Україні 38,2% серед усіх, – спричинених хворобами. Крім України, у першій п’ятірці опинилися Білорусь, Грузія, Молдова та Узбекистан. Найменше смертей внаслідок поганого раціону станом на 2016 рік зафіксовано в Ізраїлі – 9,8%.
Зазначено, що рейтинг смертності укладено за хворобами, зумовленими двома типами раціону:
– з низьким вмістом клітковини, фруктів, бобових, горіхів та насіння, поліненасичених жирних кислот, омега-3 жирних кислот із морепродуктів, овочів та цільних зерен;
– з високим вмістом обробленого м’яса, натрію, цукромістких напоїв та трансжирних кислот.
Серед хвороб у дослідженні опинилися – аневризма аорти, фібриляція серця і тріпотіння передсердь, кардіоміопатія і міокардит, ендокардит, геморагічний інсульт, гіпертонічна хвороба серця, ішемічна хвороба серця, ішемічний інсульт, захворювання периферійних судин, ревматичні захворювання серця та інші.
Результати цього дослідження, зазначають автори, підтверджують результати попереднього. Згідно з ним, мешканці країн, де впродовж 1990-2002 років вживали здебільшого соняшникову олію, часто помирали від ішемічної хвороби серця. Серед цих країн – Росія, Україна, Болгарія та Румунія. Натомість у Польщі, Чехії, Естонії, Латвії та Литві за цей же період відзначили зниження смертності внаслідок тих самих хвороб – це пов’язують із вживанням ріпакової олії. Вчені Єнського університету підкреслили, що в порівнянні з соняшниковою, ріпакова олія містить більше кислот, здатних захищати організм від серцево-судинних захворювань.
Читайте також нашу статтю про 14 міфів здорового харчування.
© Хмарочос | 2024
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті