Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

На сьогодні в Україні створено понад 700 центрів надання адміністративних послуг, але питання їх облаштування залишається актуальним.

30 січня у Києві відбувся форум «Демократизація адмінбудівель в Україні: архітектурний погляд», організований Програмою «U-LEAD з Європою» (напрямок з покращення якості надання адмінпослуг для населення) спільно з освітньою платформою СANactions. «Хмарочос» відвідав подію та поспілкувався з двома шведськими архітекторами, Ліндою Куммель та Мортеном Клаессоном, про те, якими можуть бути сучасні адміністративні будівлі та який вплив вони мають на суспільство.

Лінда Куммель (Linda Kummel)

архітекторка, експертка з міських просторів,
стратег у ArkDes, Національному центрі архітектури та дизайну Швеції

Під час проектування адміністративної будівлі важливими є чотири аспекти. По-перше, вона повинна бути людиноцентричною. Варто враховувати потреби як відвідувачів, так і працівників. Потрібно добре продумати розміщення будівлі, чи зручно буде діставатися сюди автомобілем або громадським транспортом? Жителі міста будуть проходити повз будівлю по дорозі на роботу, чи їм доведеться спеціально їхати у певний район?

Третій аспект – це функціональність. Багато шведських адміністративних центрів поєднують кілька функцій. Це може бути бібліотека, театральна сцена, місце для проведення зборів. Сучасні люди, як правило, дуже зайняті, вони хочуть економити свій час та вирішувати кілька завдань в одному місці. Повернути книгу та, водночас, звернутися до представника муніципалітету з певним питанням. Крім того, мультифункціональні будівлі часто виявляються вигідними з економічної точки зору. ЇЇ наповнення повинно залежати від потреб конкретного міста та громади.

Крім того, важливо створити місце, де люди могли б зустрічатися. Коли до вашої будівлі приходять люди з абсолютно різних причин, але мають можливість залишитися і поспілкуватися – це дозволяє створити зв’язок між містянами, які проживають поблизу. Це четвертий аспект, який варто враховувати.

Культурний центр в Алінгсосі, Швеція. Фото: https://www.inputinterior.com

Для цього не обов’язково будувати щось нове. Культурний центр в Алінгсосі у Швеції раніше використовувався переважно як бібліотека. Будівля мала й інші функції, але про них важко було дізнатися і ще важче – знайти. Сьогодні крім бібліотеки тут розміщується галерея, муніципальні офіси та багатофункціональні приміщення. Центр вдалося оновити лише завдяки перестановці функціональних зон, зручній навігації та дизайну: різні зони виділили різними кольорами. Крім того, будівлю зробили більш відкритою, розмістивши читальні зали на першому поверсі, завдяки чому люди з вулиці могли бачити, що відбувається у бібліотеці. У результаті популярність будівлі значно зросла.

Мортен Клаессон

архітектор та дизайнер, співзасновник архітектурного бюро
Claesson Koivisto Rune Architects (Стокгольм, Швеція)

Якщо використовувати архітектуру правильно, вона може змінити сприйняття владних інституцій. Традиційно, адміністративні будівлі були покликані демонструвати могутність держави. Особливо за недемократичних режимів вони ставали масивними, монументальний та закритими. Вони не запрошують, а показують силу.

Пропозиція бюро Claesson Koivisto Rune Architects

Сьогодні ж у демократичних державах такі будівлі навпаки мають бути прозорими і відкритими, суспільство повинно бачити, що установи працюють для них, а за закритими стінами немає корупції. У таких державах влада тримається на довірі людей. Якщо її немає, існує два варіанти: відкрити двері та показати, що тут не відбувається нічого протизаконного. Або закрити двері та перетворитися на диктатуру.

Звісно, це не означає, що усі стіни такої будівлі повинні бути зі скла. Але архітектура має силу висловити певну ідею завдяки тому, як вона побудована.  Довіра громадян – це не те, що можна заробити за одну ніч. Але якщо ви маєте справді чесний, відкритий та демократичних управлінців, можна почати показувати це саме через архітектуру адміністративних будівель.

Пропозиція бюро Claesson Koivisto Rune Architects

Наша пропозиція для українського ЦНАПу не була спроектована для конкретного місця, будівля може однаково добре працювати у різних містах. Симетричний дизайн дає уявлення про те, що перед вами офіційна установа. Такий центр повинен мати певну вагу та авторитетність і, водночас, не бути надто монументальним. Побідний ефект тут досягається завдяки використанню однакового матеріалу для стін та покрівлі. Водночас інтер’єр цього ЦНАПу – відкритий, демократичний; тут немає потайних місць, де могла б мати місце корупція.

Читайте також: На Хмельниччині побудували ЦНАП за проектом бюро Zotov&Co. Місцева влада зіпсувала його благоустроєм.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 267 днів. За цей час ми опублікували 23421 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button