Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Журі 66-ї Премії прогресивної архітектури обрало десять проектів року. До складу журі увійшли члени Американського інституту архітекторів з бюро Independent Architecture, Kennedy & Violich Architecture та WXY Architecture + Urban Design.

Architect Magazine презентував проекти-переможці.

Архітектор Джонстон Марклі вирішив оновити художню студію арт-кураторки Марґо Лівін. Будівля знаходиться у Каліфорнійському університеті, Лос-Анджелес. «Приміщення згруповані у невеликі блоки у відремонтованому складі, а весь комплекс імітує маленьке місто», розповідають про проект. Зазначають, що така концептуальна будівля має стати правильним простором для майбутніх художників.

Будинок у Мехіко від архітекторів Young & Ayata та Michan Architecture розташований посеред житлового кварталу одно- та двоповерхових будинків на одну сім’ю. Архітектори вирішили будувати дім трохи далі, щоб його багатоповерховість не викликала відчуття недоречності посеред маленьких будинків. Завдяки трапецієвидним вікнам будівлю вдалося наділити динамікою. 

Бюро Actual Architecture + FACT переосмилили простір продуктового магазину, який стоїть у Небрасці з 1950-х років. За проектом, магазин має стати осередком громадських активностей: з галереями, кафе та хабами зокрема. Башта з дерева та сталі матиме дві функції: рекламного простору та компактного житла.

У каліфорнійському місті Санта Моніка архітектори з бюро Kevin Daly запропонували своїм проектом вирішити житлову проблему. Вони розробили модель соціального житла зі збірними конструкціями. Пишуть, що через балконні огорожі, широкі вікна та близьке розташування один до одного будинки справляють враження цілісного і згуртованого поселення.

У Ченде, Китай, недалеко від Великої китайської стіни бюро Open Architecture вирішило звести концертний зал. Його планують розташувати поміж схилами у лісистих горах.

Концертний зал зсередини. Рендер Open Architecture

Форма залу має підсилювати відчуття звуку. Живу музику можна буде слухати на галявині, посеред якої архітектори і збираються будувати концертний зал. Архітектори з Morphosis пропонують проект Музею мистецтв у Коста-Месі, Каліфорнія. Будівля передбачає наявність невеликих галерей, просторих залів, тераси для активностей, які можна буде облаштовувати під вимоги культурних кураторів. Сходи виконують функцію публічного простору і мають стати центром усього комплексу. Вони поєднують скляний атріум з основним виставковим простором. Додатково у музеї облаштують офісні приміщення, крамничку і кафетерій.

Офісна будівля у Гантсвіллі, Алабама, від бюро MALL – відрізняється тим, що у кожній чотириповерховій вертикалі сплановано житло для орендаторів. В офісних приміщеннях коридори розташовані між робочими зонами так, щоб утворювати соціальний простір. Коридори перетинають поверхи. Від блоку до блоку офісні сходи набувають неповторних рис. Загалом проект називають спробою переосмислити принципи комерційного будівництва.

В архітектурному бюро Пола Прайснера вирішили спроектувати міський комплекс для Чикаго. Проект з рисами бруталізму назвали «Осередком надії». Призначення будівлі – мультифункціональне, спрямоване на задоволення протреб громади. За концепцією, тут мають бути розташовані зали громадського харчування, освітні приміщення, боксерський зал та простір притулку. Проект буде втілено у проблемному житловому районі.

Так виглядає сімейний будинок від бюро WOJR у горах Апалачі. Будівля примітна тим, що другий її поверх – це спальня, а зона відпочинку спланована в тому числі на натяжній сітці, обкладеній подушками. Зазначають, що будинок відтворює традиції однокімнатних жител на американському кордоні.

Останній проект-переможець Премії – також сімейний будинок у лісі. Каліфорнійське житло з прозорим дахом розробили у PARA Project. Зазначають, що архітекторам довелося продумувати можливості планування помешкання на ділянці, габарити якої не визнають придатними для будівництва житла. Тож команда вирішила залишити нижній поверх нежитловим, розташувати в ньому арт-простір, а верхній поверх повністю відвести зоні відпочинку. Так архітекторам вдалося дотриматись норм.

Рендер PARA Project

Дивіться також, які проекти отримали від Американського інституту архітекторів Почесну премію 2019 року.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button