Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23622 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Вінницький підприємець Віталій Дужак вирішив збудувати багатоквартирний енергоефектифний дім з сонячними панелями та колекторами. В інтерв’ю з Vlasno підприємець повідомляє, що квадратний метр такого житла коштуватиме приблизно 800 доларів, а комунальні витрати впродовж року не перевищуватимуть 400 гривень на місяць.

Дужак зазначає, що знайшов забудовника, який погодився на проект. Готова і проектно-кошторисна документація. Як розповідає підприємець, ідея енергоефективного дому з’явилася в нього після купівля квартири.

«Ми усвідомили, що теплу і затишну оселю з екологічно безпечних матеріалів можна побудувати лише самотужки, але для молодої сім’ї це занадто дороге задоволення – потрібно 200-300 тисяч доларів», – розповідає Дужак Vlasno.

Принципи функціонування будинку – це зменшене споживання енергії та її генерація у самій будівлі. Як каже Віталій, зменшеного споживання енергії можна досягти завдяки спеціальним будівельним матеріалам і самій конструкції будинку, а генерація енергії в будівлі є завданням сонячної електростанції на даху та геліоколекторів. «Завдяки їх роботі електрикою та гарячою водою забезпечуватиметься весь будинок», – пояснює він. Будинок, за ідеєю Дружака, буде підключений до центральної системи, куди віддаватиметься згенерована вдень та влітку енергетика.

Система опалення працюватиме на теплових геотермальних насосах. Це допоможе утримувати в будинку прохолоду влітку та тепло взимку. Повітря в такому будинку має бути рівномірно теплим, буде також встановлено систему вентиляції, з якою, зокрема, вистачатиме кисню для сну, аби прокидатися на ранок без відчуття «важкої голови».

Будинок також буде під’єднано до міських систем водопостачання та каналізації, однак у будинку буде система водоочищення. Таке рішення дозволить мешканцям квартир не користуватися окремими фільтрами і пити якісну воду, запевняє підприємець.

Будинок Дужака матиме інклюзивний ліфт на два боки, який має бути зручним, зокрема, для батьків з візочками. Підприємець впевнений, що його ідея окупиться.

«Якщо у звичайних квартирах квадратний метр коштує 500-700 доларів, то у нашому ціна складатиме орієнтовно 800 доларів. Однак, ця переплата за метри окупиться, тому що мешканці нашого будинку будуть в рази менше сплачувати за комунальні послуги та будуть жити в умовах максимально комфортних і безпечних для здоров’я», – пояснює підприємець. Він додає, що сплачувати в такому житлі доведеться лише обслуговування інженерних мереж, утримання будинку, вивіз сміття тощо.

Наразі, розповідає Дужак, необхідно вирішити проблему з ділянкою для зведення будинка – це єдине, чого бракує для старту будівництва. Однак у чому полягає суть проблеми з ділянкою, Віталій не уточнює.

Читайте також: Під час реконструкції на вулиці у Вінниці облаштували велосмугу та платформи для зупинок трамвая

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button