Опубліковано збірку рецептів для шкільних їдалень. Які страви і поради вона містить?
Супи мінестроне та авголемоно, фалафель, полента, бігус, паелья, ньокі, чахохбілі, мусака тощо.
Супи мінестроне та авголемоно, фалафель, полента, бігус, паелья, ньокі, чахохбілі, мусака тощо.
Фото: facebook.com/nsf.cult.food
Рецептурний збірник шкільних їдалень виклали на сайті cultfood.info, повідомив автор рецептів шеф-кухар Євген Клопотенко.
Кожен може завантажити збірник, в якому 110 страв – салати, перші страви, другі, десерти, соуси та напої.
«Мета нового збірника – навчити дітей їсти смачно та різноманітно… Щоб дитина приходила зі школи та казала мамі: “Давай сьогодні будемо їсти не сосиски з макаронами, як завжди, а паелью з нагетсами. Дивись, тут є рецепти”», – зазначив Клопотенко.
Він підкреслив, що автори збірки укладали її так, аби вартість шкільних обідів не зросла.
У цьому можна переконатися, проглянувши рецепти, серед яких багато досить простих страв. Наприклад, салат з огірками складається лише з огірків та соусу і спецій (сметана, майоран), а салат з капусти – з капусти, олії з орегано і м’ятою.
Кожен рецепт у збірнику супроводжується фотографією страви
У збірці чимало страв кухонь народів світу: супи мінестроне та авголемоно, кебаб, фалафель, полента, бігус, паелья, ньокі, чахохбілі, мусака тощо.
Деякі – адаптовано з використанням локальних продуктів. Наприклад, салат табуле шеф-кухар пропонує готувати з ячмінною кашею, солоними огірками, селерою, морквою та зеленим горохом (середземноморський варіант зазвичай включає булгур або кус-кус, помідори, зелень та зіру).
Страви української кухні також представлено: це полтавський борщ зі сливовим варенням, шпундра, круп’янка, товканиця.
У розділі «десерти» є рецепти бурякових панкейків, бланманже та пан де калатрава (шарлотка з хліба та молока), а серед напоїв – чай масала та імбирний лимонад.
Приготування бурякових панкейків під час тестування рецептів у київських школах. Фото: facebook.com/nsf.cult.food
Кожний рецепт супроводжується детальною технологією приготування, примітками та порадами від Клопотенка. Зокрема, він пояснює, як не розварювати макарони, рис та інші продукти. Переварені овочі в супі – найбільший страх для дитини, наголошує шеф-кухар.
Клопотенко також радить у жодному разі не заміняти свіжоморожений горох на консервований, рекомендує не варити буряк, а запікати його у духовці, а також зацікавити дітей новим виглядом страв – наприклад, картопляне пюре можна зробити рожевим завдяки буряковому соку.
У грудні 2018 року збірку затвердила Держслужба України з питань безпечності харчових продуктів.
Під час розробки рецептів команда проекту опитала понад 1500 школярів у Дніпровському районі Києва. У листопаді меню тестували у трьох школах – для 1150 учнів щодня протягом двох тижнів.
Грант на створення нових рецептів для харчування у школах України команді Клопотенка надала Фундація «Ашан для молоді».
Цей матеріал не вийшов би без підтримки членів нашого Товариства.
Зараз для сталої роботи видання ми шукаємо 1000 нових учасників спільноти, а в обмін на вашу участь пропонуємо цікаві бонуси!
Приєднуйтесь до Читацького товариства «Хмарочоса» всього від 100 грн/місяць!
© Хмарочос | 2024
Коментарі:
*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті