Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23535 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Гонконг входить у мегарегіон Гонконг-Шеньчжень. Фото: Unsplash 

Реальними рушіями світової економіки зараз є не національні держави і навіть не окремі міста, а мегарегіони, вважає американсько-канадський економіст і соціолог Річард Флорида. У виданні CityLab вийшла стаття його авторства з детальною інфографікою.

Поняття «мегарегіон» описує скупчення агломерацій і подібне до терміну «мегалополіс», що його запровадив у 1961 році Жан Готтманн. Наприклад, мегарегіон/мегалополіс «Чи-Піттс» охоплює Чикаго, Детройт, Клівленд і Піттсбург.

Для того, щоб визначити межі мегарегіонів, Річард Флорида з колегами взяв за основу нічну супутникову мапу – на ній видно найбільш освітлені ділянки, такі як сузір’я Бостона, Нью-Йорка і Вашингтона.

Мегарегіон, за визначенням Флориди, включає щонайменше дві агломерації, має населення п’ять мільйонів і більше та продуктивність економіки на рівні більше 300 мільярдів доларів.

За такими критеріями, було визначено 29 мегарегіонів, найбільший з яких розташовано в США. Це – Бос-Ваш, який включає Бостон, Нью-Йорк, Філадельфію та Вашингтон. Населення Бос-Ваш складає 47,6 мільйона людей, а економічна потужність становить 3,6 трильйона доларів. Якби цей мегарегіон був окремою державою, то був би сьомою економікою світу, більшою за Велику Британію або Бразилію.

Другий за розміром мегарегіон – Пар-Ам-Мюн, до якого входять Париж, Амстердам, Брюссель та Мюнхен. Тут живуть 44 мільйони осіб, а економіка сягає 2,5 трильйона доларів.

Загалом у Європі розташовано шість мегарегіонів: британський Лондон-Лідс-Честер (населення 22 млн, економіка 1,1 трлн доларів); Відень-Будапешт (населення 13 млн, економіка 555 млрд доларів); Ром-Мілан-Турин (населення 14 млн, економіка 513 млрд доларів); Барселона-Ліон (населення 7 млн, економіка 323 млрд доларів).

Нагадаємо, що Річард Флорида є автором теорії про креативний клас, який формує економіку сучасного міста. Про невтішні наслідки застосування цієї теорії читайте в нашому матеріалі.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button