Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 276 днів. За цей час ми опублікували 23483 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Суфражистки. Фото: Wikipedia

З нагоди Міжнародного жіночого дня 8 березня користувачі Reddit почали поширювати інфографіку про історію надання жінкам права голосу в різних країнах. Карту і таймлайн спершу опублікували у блозі cubaholidays.co.uk.

Першою країною, де жінки отримали можливість голосувати на виборах, була Нова Зеландія – це сталося у 1893 році.

Також одні з найперших країн, що запровадили жіноче виборче право, – Австралія (1902 рік), Фінляндія (1906), яка на той час входила до складу Російської імперії, та Норвегія (1907).

Феміністки Російської імперії та територій України, що входили до її складу, домоглися виборчого права навесні 1917 року, за півроку до більшовистської революції. Понад 40 тисяч жінок вийшли на маніфестацію у Петрограді.

Інфографіка: Cuba Holidays

Не скрізь надане жінкам право було безумовним. Так, з 1918 року брати участь у виборах змогли жительки Великої Британії – але тільки старші 30 років. В Австралії до голосування не допускали аборигенних жінок, утім, як і чоловіків-аборигенів. У Норвегії умовою була належність до певного соціального прошарку.

Також у багатьох країнах, де жінки отримали право обирати, вони були позбавленими права обиратись. Перші у світі жінки, обрані до парламенту, з’явились у Фінляндії: у 1907 році на виборах до сейму було обрано 19 жінок.

Одними з останніх дозволили жінкам голосувати Кувейт (2005), Об’єднані Арабські Емірати (2006) та Саудівська Аравія (2011).

Таймлайн отримання жінками світу виборчих прав можна подивитися за посиланням.

Читайте також: В ОАЕ роздали нагороди за сприяння гендерній рівності. Усі лауреати – чоловіки

Жіноче виборче право стало наслідком руху за права жінок. У Великій Британії та США поборниці такого права називалися суфражистками. Вони вдавалися до різноманітних акцій: влаштовували демонстрації та голодні страйки, розповсюджували листівки, приковували себе до воріт, сідали на рейки.

Нагадаємо, днями у КМДА нагородили лауреаток конкурсу «Киянка року» в номінаціях «Жінка – втілення духовності, турботи і милосердя», «Жінка-берегиня», «Хранителька народнопісенного джерела» тощо.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button