Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23454 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: 5.ua

Лідерами електоральних вподобань киян є Володимир Зеленський (15%), Петро Порошенко (12%) та Юлія Тимошенко (10%). Про це свідчать результати опитувань Соціологічної групи «Рейтинг».

На четвертому місці серед уподобань киян – Анатолій Гриценко. За нього готові віддати свої голоси 6% киян. При цьому майже третина жителів столиці – 28% – ще не визначилась, за кого вони будуть голосувати на виборах.

За інших кандидатів – Ігоря Смешка, Юрія Бойка, Руслана Кошулинського та Сергія Таруту – готові проголосувати від 1% до 3% киян. При цьому в цілому по Україні Юрій Бойко набирає 6,5%, а серед тих, хто точно піде на вибори, – 

«Такі низькі рейтинги Бойка і Вілкула у Києві можна пояснити тим, що це в основному регіональні кандидати. Їх підтримують переважно на Півдні, Сході та Донбасі. Аналогічно не користується підтримкою киян і Олег Ляшко – за нього готові проголосувати лише 1% киян. Це свідчить про те, що його виборець переважно живе у сільській місцевості», – стверджує в коментарі «Хмарочосу» директор групи «Рейтинг» Олексій Антипович.

Ближчий до Заходу

При цьому у своїх вподобаннях кияни ближче до Заходу та до Галичини, ніж до Сходу, Півдня та Центру. Якщо у цих регіонах рейтинг Володимира Зеленського понад 20%, то в Києві та Заході він набирає максимум 15%, однак все одно є лідером президентської гонки. 

При цьому близькість Києва до Заходу та Галичини має два пояснення. По-перше, серед киян багато вихідців з Західної України, по-друге, мешканці Києва частіше бувають в Європі, ніж жителі Сходу чи Центру.

«Західна Україна межує з Європою, тому там багато людей орієнтується за західні зразки. Щодо Києва, то тут більше людей з вищим доходом, які часто бувають у Європі. Тому ціннісно, політично і електорально Київ ближчий до Заходу та Галичини», – пояснює Антипович.

Кияни – лідери серед скептиків

Лише 58% киян підтвердили, що однозначно братимуть участь у президентських виборах в Україні. При цьому, що в середньому по Україні ця цифра складає понад 70%. Найбільше бажаючих взяти участь у виборах на Сході та на Галичині (78% та 77%), дещо менше – на Півдні та на Донбасі (65% та 66%).

Також у Києві найбільший відсоток не впевнених, що будуть голосувати на виборах, – 17%. Найменше тих, хто не впевнений, чи буде голосувати, – на Галичині. Таких тут лише 5%.

Згідно з соціологічними опитуваннями, лише 68% киян знають, де знаходиться їхня виборча дільниця. На Сході таких 84%, на Галичині – 89%.

Однак така ситуація є цілком звичною для Києва, вважає Олексій Антипович.

«Кияни дуже стримано ходять на виборчі дільниці, адже мешканці міста дуже скептично ставляться до політики і політиків.  Це дуже сильно видно по рейтингу Кличка та оцінці дій міської влади – Київ ніколи не є лідером серед українських міст. Це все частково і тому, що кияни дуже скептичні», – пояснює директор «Рейтинга».

Також він звертає увагу і на те, що така тенденція для столиці вже не нова – у 2014 році за даними ЦВК на виборчі дільниці прийшли 62.7% жителів міста, у 2010 році – 67,17% киян з правом голосу. При цьому всього по Україні явка склала 69,15%.

«Якою буде явка у 2019 році поки спрогнозувати складно, однак цілком імовірно, що тенденція попередніх років продовжиться», – стверджує Антипович.

Також соціологи звертають увагу на те, що в порівнянні з рештою України, кияни пізніше приходять на виборчі дільниці. 44% українців підтвердили, що планують прийти на виборчі дільниці з 8 до 12 ранку. У Києві таких «жайворонків» – 32%. Решта киян планує голосувати після 12 години. Це також є властивим для мешканців столиці – у 2014 році станом на 11 ранку проголосували лише 13,18% киян.

Соціологічна група «Рейтинг» проводила опитування з 1 по 7 березня 2019 року. Аудиторія: населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 5000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 1,5%.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button