Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 295 днів. За цей час ми опублікували 23629 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Брентон Таррант. Кадр із трансляції, яку він вів з місця теракту

Щонайменше 49 людей загинули та десятки поранено 15 березня внаслідок розстрілів у двох мечетях у місті Крайстчерч, Нова Зеландія. Це наймасштабніше масове вбивство у країні з часів Другої світової війни.

Поліція затримала 28-річного австралійця Брентона Тарранта, а також трьох його вірогідних поплічників, двох чоловіків та одну жінку.

Бійня в мечетях

Вони зайшли до мечетей Аль-Нур і Лінвуд Масджид під час денної молитви й почали стріляти. У першій мечеті вбили 41 людину, у другій – сімох.

Під час терактів Таррант протягом 17 хвилин вів пряму трансляцію у Facebook із мечеті Аль-Нур. Він прикріпив камеру до своєї голови. На відео видно, як терорист вбиває чоловіків у чоловічій частині мечеті, потім іде в жіночу і стріляє по жінках і дітях. Зараз відео видалено разом із профілем.

«Я чув три постріли, за десять секунд – знову. То мала бути автоматична зброя, бо ніхто б не зміг так швидко натискати на спуск, – розповів один зі свідків теракту. – Потім з мечеті почали вибігати закривавлені люди».

Інший свідок проїздив повз на машині, коли побачив, як із мечеті до нього біжить чоловік, тримаючи на руках дівчинку років трьох-чотирьох. Куля потрапила їй у спину. Він кричав і просив відвезти його з донькою до лікарні. Свідку також вдалося забрати до лікарні чоловіка з простреленою ногою.

Як згодом виявилося, до одного з автомобілів, на яких приїхали терористи, було також прикріплено два саморобні вибухові пристрої.

Маніфест терориста

Перед початком терактів Таррант опублікував 74-сторінковий маніфест під назвою «Велике заміщення» (The Great Replacement), в якому розповідав, що міграція призводить до «геноциду білих людей». Він стверджував, що на теракт його «благословив» норвезький неонацист Андерс Брейвік, який вбив 77 людей у 2011 році.

У маніфесті австралієць Таррант ідентифікує себе як європейця по крові, етнонаціоналіста та фашиста. Також пише, що походить із бідної сім’ї робітничого класу.

«Ми мусимо забезпечити існування нашого народу і майбутнє для білих дітей», – пояснює він мету терактів. Це знамениті 14 слів ідеолога білого націоналізму Девіда Лейна.

Таррант повідомляє, що планував теракт протягом двох років. Спершу він не розглядав Нову Зеландію як місце атаки, але обрав Крайстчерч після того, як переїхав туди жити.

Найпоширенішою релігією в Новій Зеландії є християнство, іслам сповідують близько 2% населення.

Нагадаємо, за підрахунками, в Україні ультраправі вчинили 40 нападів за 5 місяців.

Джерела: BBC, CNN, The Guardian.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button