Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 294 днів. За цей час ми опублікували 23622 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Шейна Гарфілд

Нью-йоркська дизайнерка Шейна Гарфілд створила труну, в складі якої є грибок: з його допомогою рештки тіла швидко розкладаються, а ґрунт отримує поживні речовини. Про це повідомляє Dezeen.

Як стверджує авторка, її винахід може стати екологічною альтернативою традиційним методам поховання.

«В США ми витрачаємо величезну кількість ресурсів, аби створити труни. Ми викидаємо токсини в повітря під час кремації і забруднюємо воду при бальзамуванні – зокрема, очищенням тіл після смерті», – пояснила Шейна.

За концепцією Шейни, труп огортають бавовною, вкладають на поверхню з соснової деревини і закріплюють плетеною сіткою з мотузки, яка й пронизана грибковими спорами. Після поховання грибок розмножується, поглинаючи трупні токсини. Тому в ґрунт мають потрапити корисні побічні продукти розпаду – як кисень та азот.

Фото: Шейна Гарфілд

За рік, пояснює Шейна, ґрунт із похованням у такій труні стає придатним для висадки рослин. У такий спосіб можна організувати кладовище з природніми пам’ятниками.

Труна називається «Лівз» (leaves – листя), що символізує об’єднання тіла з природою. Винахід дизайнерки, як вона сама розповідає, може змінити ставлення людей до смерті:

«Замість боятися смерті, ми можемо святкувати повернення до землі та народження нового життя».

Творча конференція Design Indaba, на якій Шейна представила винахід, відбулася цього року з 27 лютого до 1 березня в Кейптауні. Подія сконцентрувалася, зокрема, на вирішенні екологічних проблем.

Читайте також: У Мексиці впродовж кількох років кісточки авокадо перетворюють на пластик

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button