Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 298 днів. За цей час ми опублікували 23640 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Snøhetta

Норвезьке архітектурне бюро Snøhetta спроектувало перший в Європі підводний ресторан – Under. Його збудували в норвезькому містечку Балі, комуна Ліндеснес. Under відкрився у найбільш південній частині норвезького узбережжя, де трапляються потужні морські бурі, пишуть архітектори. 

Фото: Snøhetta

Ресторан завдовжки 34 метри перебуває під водою наполовину – на глибині п’яти метрів. Бетонна конструкція дозволить будівлі інтегруватися в морське середовище і поступово стати штучним рифом для дрібних мешканців моря. Товсті стіни завтовшки в півметра утримуватимуть ресторан від тиску і удару хвиль.

Under вміщуватиме 35-40 гостей. Відвідувачів обслуговуватиме персонал, що має досвід роботи з провідними ресторанами Мішлен. Гастрономічним акцентом закладу обрано локальну кухню.

Фото: Snøhetta

Повідомляється, що заклад працюватиме і як центр дослідження морського життя. В Under запрошуватимть групи біологів, які досліджуватимуть морське середовище за допомогою пристроїв на фасаді будівлі та за її межами. Ці дані планується застосувати в технології машинного навчання, аби оптимізувати відстеження ключових морських популяцій.

Втілення проекту тривало три роки.

Бюро Snøhetta проектувало Норвезький національний оперний театр, пішохідну частину Таймс-сквер у Нью-Йорку, а також розробили нову банкноту Норвегії.

Читайте також: У Варшаві збудували еко-школу за принципами сталого розвитку

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button