Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23639 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Vogmask

Американська компанія Vogmask виготовляє особливі маски: засновників надихнув фестиваль Burning Man у пустелі Невади, під час якого від пилу доводилось захищати легені. Відтак з 2011 року компанія виготовляє маски в естетиці фестивалю, які, проте, мають також функціональне значення, повідомляє Vox.

Згідно з даними, які наводить Vox, впливу забрудненого повітря щороку піддаються 134 мільйони мешканців США. Більше чотирьох мільйонів людей щороку помирають внаслідок незахищеності від шкідливого повітря за межами житла, стверджує ВООЗ. Ще одне дослідження показує, що найбільш забрудненим є повітря в індустріальних містах.

Минулої осені мешканці територій, що постраждали внаслідок масштабних лісових пожеж у США, змушені були впродовж кількох тижнів носити маски для захисту від пилу. Vogmask розповіли, що саме тоді продажі зросли, як ніколи раніше. Вартість респіраторів Vogmask становить 33-44 долари. Подібні зараз виготовляє також Xiaomi, а азійські поп-ідоли привертають до респіраторів увагу завдяки виступам – проте ці маски бутафорні. Блогери в Китаї та Індії, пише Vox, також користуються масками як аксесуарами. 

Фото: Kotaku

В Кореї, Японії та деяких регіонах Китаю вже носять «маски люб’язності» – респіратори, які захищають від мікробів. Дослідниця культурних трендів США та Китаю Крістіна Сюй розповідає, що, скоріше за все, популярність масок корелює зі щільністю урбанізації населення. На її думку, в Азії регіонів, де потрібні маски, навіть більше, ніж в Америці.

Маски Airpop від Xiaomi мають переломити ситуацію в бік користі, пише Vox. Компанія збирається виготовляти респіратори, які б пасували азійському обличчю. Засновник Airpop Кріс Хосмер пояснює, що більшість виробників масок у Китаї просто запозичують стандарти з Сполучених Штатів, де респіратори виготовляють для західних типів голів та облич. Респіратори Airpop коштують 50 доларів та продаються по всьому Китаю.

Цю дивакувату, на перший погляд, тенденцію, Хосмер порівнює з сонцезахисними окулярами.

«Якби сьогодні не існувало сонцезахисних окулярів, і ви захотіли б переконати інвестора в доцільності фінансування подібної ідеї, то вас би сприйняли за божевільного. Типу, ми будемо виготовляти річ, яка закриватиме “дзеркало вашої душі”, найбільш комунікативну частину тіла, і вона буде розташована так близько, що ви її толком і не розглянете. І ця річ, по суті, може захистити вас від шкоди довкілля. Це ж нерозумно!», – роз’яснює засновник Airpop.

Дослідниця Крістіна Сюй каже, що розвиток тренду залежить від того, хто його підхопить. Якщо, наприклад, підходпить Supreme або спільнота Burning Man, то маски на обличчі залишатимуться скоріше аксесуаром. Але якщо ідея пошириться серед велнес-індустрії, то маски увійдуть до вжитку як респіратори.

Попри те, що тренд нагадує щось із «Чорного дзеркала», зазначає Хосмер, він також переконаний, що розвиток індустрії дозволить людству краще розуміти загрози довкілля. Зокрема, надалі маски оснащуватимуть мікродатчиками, які визначатимуть від хімічних речовин до магнітних полів. Так стане легше дізнаватися, від яких загроз слід берегти себе та родину, пояснює підприємець.

Читайте також: Киянин створив бота, який повідомляє про погіршення якості повітря

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button