Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Якщо рівень перевищує позначку 151 – без захисної маски на вулицю виходити небезпечно. Фото: Unsplash

Киянин Любомир Мілевський розробив Telegram-бота, який попереджає про погіршення якості повітря у столиці.

Автор розповів «Хмарочосу», що така ідея спала йому на думку після чергового смогу над Києвом. При цьому зроблена 2015 року Держсанепідслужбою інтерактивна карта рівня забруднення повітря вже не підтримується.

«Я та кілька моїх знайомих володіють пристроями “розумний будинок” з необхідними датчиками. Я забираю ці дані з кількох районів Києва, опрацьовую на сервері та віддаю ботові», – розповідає Мілевський.

Датчики встановлено на проспекті Перемоги, вулицях Леся Курбаса, Дегтярівській, Сирецькій, Анни Ахматової та Здолбунівській.

#aqualitybot показує середнє значення для міста. Дані оновлюються автоматично щогодини. Якщо індекс підніметься вище 101, бот повідомить користувачів про небезпеку.

Індекс якості повітря формується за американським стандартом EPA. Він передбачає чотири рівні:

а) 0-50 — все гаразд, можна гуляти і займатися спортом.
б) 51-100 — ризик незначний. Можна гуляти, провітрювати приміщення.
в) 101-150 — є ризик для здоров’я. Не варто гуляти без нагальної потреби.
г) більше ніж 151 — небезпечно виходити на вулицю без захисної маски.

На момент написання новини індекс забруднення повітря у Києві становив 50 пунктів.

Днями в КМДА повідомили, що 90% антропогенних джерел забруднення повітря Києва – це «пересувні джерела», тобто транспорт. За останні 20 років концентрація діоксиду азоту в місті зросла на 50%, а формальдегіду на 200%. Це – наслідок зростання кількості автомобілів.

За словами директора Центральної геофізичної обсерваторії ім. Бориса Срезневського Олександра Косовця, Київ входить до першої десятки міст України із найбільшим забрудненням повітря. Експерт вважає, що крім скупчення автотранспорту, для всіх районів Києва є великою проблемою скорочення площ зелених насаджень та заміна скверів на висотні будинки.

За даними Європейського суду аудиторів, щороку забруднення повітря стає причиною 400 тисяч передчасних смертей в Євросоюзі.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button