Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 265 днів. За цей час ми опублікували 23399 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Alamy

В суботу мешканці Берліна вийшли на протест проти зростання цін на оренду житла: великих орендодавців хочуть попросити з міста, а житлові площі передати до міського житлового фонду. Про це повідомляє The Guardian.

Повідомляється, що більшість протестувальників — літні люди. Деякі з них віддають за житло 60% своєї пенсії. Раніше містяни подали до суду на власника великої німецької компанії з нерухомості Deutsche Wohnen. Їх не влаштовує те, що закон дозволяє орендодавцям підвищувати ціну на житло без істотних причин. Так, у 2017 році ціна оренди житла в Берліні зросла на 20,5% – більше, ніж будь-де в світі, повідомляє видання.

В Конституції Німеччини, яку затвердили ще до повного переходу на ринкову економіку, йдеться, що «земля, природні ресурси та засоби виробництва заради націоналізації можуть бути передані у громадську власність та інші форми громадського підприємництва згідно з законом, що передбачає характер та розмір компенсації». Один з активістів повідомив The Guardian, що цей пункт ніколи не використовувався для розв’язання житлових питань містян, проте дозволяв місту позбутися землевласника заради будівництва інфраструктурного об’єкта.

Якщо активісти зберуть 190 тисяч підписів під петицією, то проблему з житлом буде визнано юридичним прецедентом у правах людини. Це дозволить провести референдум у 2020 році. Повідомляється, що 44% берлінців вважають націоналізацію житла розумною мірою, а не погоджуються з цим 39%.

Читайте також: Берлін витрачатиме 2 мільярди євро на рік на громадський транспорт. Це більше, ніж весь бюджет Києва

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button