Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 299 днів. За цей час ми опублікували 23649 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Скріншот відео Vox

Тюрму Галден у Норвегії, засновану 2010 року, називають «найгуманнішою в’язницею у світі». Vox пояснює чому.

«Вирок полягає в обмеженні свободи. Щоденне життя під час відбування покарання не має бути вироком», – вважає Гудрун Молден, головна архітекторка тюрьми Галден.

Головна ідея цієї в’язниці полягає в наголосі на реабілітації в’язнів, а не покаранні. Тому проектувальники вирішили відмовитися від традиційних принципів пенітенціарної архітектури, призначеної «наглядати і карати».

Камера. Фото: allthatsinteresting.com

По-перше, було повністю переосмислено структуру тюремного комплексу. Більшість в’язниць розташовано в одній будівлі, що дозволяє ефективніше контролювати в’язнів. Однак щільність розміщення в’язнів провокує конфлікти між ними, а монотонний дизайн приміщень, в якому переважають сталь і бетон, пригнічує.

Натомість тюрма Галден спроектована як комплекс кампусів. В’язні мають більше простору і можуть пересуватися між будівлями. З цією метою житлові приміщення розташовано з одного боку території, бібліотеки, кімнати для візитів тощо – з іншого.

Ліворуч – три традиційні схеми планування тюрем. Праворуч – кампус тюрми Галден. Скріншот відео Vox

Інклюзивне планування приміщень також заохочує охоронців контактувати з в’язнями лицем до лиця, що сприяє більш дружнім стосункам між ними. Так, кімнати для охоронців розташовані безпосередньо біля загальних віталень і мають достатньо малу площу, аби заохочувати наглядачів більше спілкуватися з в’язнями і проводити з ними час. Дослідження довели, що це справді півищує безпеку і знижує кількість інцидентів.

Замість сталі, бетону і лінолеуму, використано такі матеріали, як скло, корок і дерево. Вони пропускають природне світло і поглинають шум.

Приміщення мають вдосталь великих вікон, аби мешканці не відчували браку природного світла. На вікнах також немає решіток, а на стінах – колючого дроту.

На відміну від традиційних тюрем, в яких вікна виходять виключно на внутрішню територію, мешканці Галдена мають можливість насолоджуватися краєвидами за стінами в’язниці. Це допомагає їм не відчувати себе як у деприваційній камері. Спостерігаючи з вікон за зміною пейзажів протягом року, в’язні не втрачають контакту з часом і простором.

Інтер’єр хола в’язниці. Скріншот відео Vox

Цьому також сприяє озеленення: ті ж дерева що ростуть за мурами, висаджено на тюремній території, що психологічно розмиває кордон між свободою і несвободою.

В’язні мають доступ до великої кількості активностей, що, згідно з дослідженнями, знижує рівень агресії. Наприклад, вони можуть купувати продукти у крамниці і самі готувати собі їжу на кухнях. Є навіть невелика студія звукозапису.

За статистикою, лише 20% в’язнів у Норвегії повертаються до в’язниці протягом двох років. Для порівняння, у США цей показник сягає 50-60%.

На обслуговування в’язниці такого типу витрачається багато коштів, тому подібні проекти наразі можуть собі дозволити хіба що розвинені країни Скандинавії. Утім, Vox вважає, що такий дизайн формує стандарти пенітенціарної архітектури майбутнього.

Читайте також: Норвегія відмовиться від видобутку мільярдів барелів нафти заради довкілля

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button