Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 287 днів. За цей час ми опублікували 23563 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Візуалізація: SOM

Американське архітектурне бюро SOM (Skidmore Owings and Merrill) спільно з Європейським космічним агентством і Массачусетським технологічним інститутом розробило проект постійного поселення на Місяці, повідомляє прес-служба бюро.

Передбачається, що Місячне поселення розташується у кратері Шеклтон на Південному полюсі супутника. Перевагами такого розташування є майже постійне сонячне освітлення протягом усього місячного року. Сонячне світло використовуватимуть для виробництва енергії і сільського господарства.

З підземних льодовиків на полюсі видобуватимуть воду, яку використають для виробництва повітря і ракетного палива.

Поселення засновано на принципах сталого розвитку й автономії. Воно складається зі сполучених між собою модулів, захищених реголітовими оболонками, які витримують тиск, екстремальні температури (за постійного сонячного освітлення температура на поверхні може перевищувати 120 градусів Цельсія), місячний пил, радіацію і космічні уламки.

Проект місячного модуля. Візуалізація: SOM

Будівлі матимуть три-чотири поверхи і міститимуть робочі приміщення, житлові кімнати та приміщення для підтримки систем життєзабезпечення. Передбачається, що всі необхідні ресуси жителі видобуватимуть безпосередньо на Місяці, починаючи від реголіту як будівельного матеріалу до екстракції повітря з місячного льоду.

Модулі спроектовано таким чином, аби вони могли розширюватися за потреби.

Вигляд поселення згори. Візуалізація: SOM

Архітектурне бюро SOM було засновано 1936 року. Воно сприяло поширенню інтернаціонального стилю, спираючись на проекти Міса ван дер Рое. Бюро спеціалізується на надвисоких хмарочосах. Зокрема, 1973 року SOM спроектувало Вілліс Тауер в Чикаго, що деякий час був найвищим будинком світу, а в 2010 році – найвищий будинок світу Бурдж Халіфа в Дубаї.

Дивіться також, які проекти поселення на Марсі було обрано на конкурсі NASA.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button