Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 286 днів. За цей час ми опублікували 23545 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Wikipedia

Внаслідок пожежі, яка спалахнула в Соборі Паризької Богоматері близько 18:50 15 квітня, знищено дві третини даху, обрушився шпиль, також вогонь частково знищив склепіння. Про це повідомляє Le Monde.

Фото: Wikipedia

Водночас вдалося зберегти основну кам’яну конструкцію готичного собору, включно з обома знаменитими баштами.

На момент загорання у Соборі Паризької Богоматері тривала рестраврація, і минулого тижня було прибрано 16 мідних статуй.

Фото: Yann Sinclair / Facebook

Під час гасіння пожежникам вдалося врятувати низку католицьких реліквій і витворів мистецтва, зокрема плащ короля Луї IX і те, що вважається терновим вінцем, в якому розпинали Христа, повідомляє BBC.

Фото: BBC

Фото: BBC

Коли собор зайнявся, на берегах Сени зібрався натовп. Дехто ридав, дехто молився і співав гімни.

Фото: twitter.com/AmichaiStein1

Коли почалася пожежа, президент США Дональд Трамп порадив французам застосувати пожежну авіацію. Проте її не задіювали, оскільки конструкції будівлі могли би ще більше постраждати від перепаду температур, зокрема, тріснув би вапняк.

Червоним позначено охоплену вогнем частину собору

Під час гасіння постраждали двоє поліцейських і один пожежник. Приборкання вогню тривало дев’ять годин. Однак мине кілька днів, доки тління повністю зникне.

Причини пожежі поки невідомі, але вони можуть бути пов’язані з рестравраційними роботами. Поліція порушило справу за фактом незумисного спричинення пожежі.

Хоча основна конструкція будівлі виконана з каменю, найвразливішою частиною готичних соборів є дерев’яні перекриття даху. Також будівельні риштовання погіршили ситуацію.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Нотр-Дам де Парі буде відновлено. Він оголосив про початок збору коштів. Двоє бізнесменів, які володіють брендами Louis Vuitton, Gucci та Yves Saint Laurent, вже пожертвували 300 млн євро. Деякі українці вже написали у Facebook, що готові перерахувати кошти.

Собор Паризької Богоматері було збудовано у 1163-1345 роках. Шпиль, знищений під час пожежі, було замінено у XIX столітті.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button