Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 297 днів. За цей час ми опублікували 23639 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фінський парламент Едускунта. Фото: yle.fi

В ході чергових парламентських виборів у Фінляндії 92 мандати було віддано жінкам. Всього в парламенті 200 місць. Про це повідомляє видання Finland.fi.

Пояснюють, що основними завданнями для нового парламенту стане реформа у сфері соціального захисту та медичного забезпечення, розробка політики зі зниження кліматичного впливу, а також міграційна політика.

Наймолодшій обраній депутатці Ірис Суомела 24 роки, вона представляє партію «зелених» – «Зелений союз». Ця політична сила активніше за інших підтримує урбаністичний розвиток. Зазначають, що в парламенті серед 20 представників «Зеленого союзу» лише троє чоловіків.

Наймолодша новообрана депутатка фінського парламенту – від партії «зелених». Фото: areena.yle.fi

«Зелений союз», разом з «Лівим альянсом», під час агітації акцентували увагу на попередженні кліматичних змін. Загальна частка «зелених» та «лівих» у парламенті становить 19,7%.

Очільниця партії «Лівого альянсу» Лі Андерсен. Фото: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Попередній гендерний рекорд Фінляндія встановила у 2011 році – тоді нове скликання налічувало 85 парламентарок. У рейтингу дотримання гендерного балансу фінський парламент посідає друге місце після шведського. В останньому скликанні шведського парламенту жінкам віддано 161 місце зі 188. При цьому лише вісім з двохсот парламентаріїв молодші за 30 років, і майже половина старша за 45.

В цілому найбільшу кількість місць у парламенті Фінляндії отримала Соціал-демократична партія, яка не була лідером з 1999 року. На другому місці за кількістю голосів Партія Фінів, яку деякі ЗМІ називають популістською, на третьому – консервативна Партія національної коаліції. Всього набрано представників від восьми партій.

Нагадаємо, Фінляндія є однією з перших країн, яка на початку ХХ століття дала жінкам право голосу. А нещодавно вона посіла перше місце в світовому рейтингу щастя. Україна в цьому переліку – одна з останніх.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button