Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: American Public Power Association

25 квітня Верховна Рада проголосувала за поправку до закону 8449-д про зелені аукціони, яка скасовує зелений тариф для домашніх сонячних електростанцій, встановлених на землі, повідомляє LIGA.net.

Умовою для надання вигідного зеленого тарифу, який спонукає багатьох українців встановлювати вдома СЕС, відтепер буде встановлення сонячних панелей на дахах або фасадах будинків та інших капітальних спорудах. Ця умова почне діяти з 2020 року.

2018 року рекордні 4500 українських домогосподарств встановили власні сонячні станції, загалом їх стало 7500. Їхня загальна потужність складає 157 МВт. Для порівняння, потужність найбільшої в Україні комерційної СЕС у Нікополі – 200 МВт; вона належить Рінату Ахметову.

Водночас законопроект збільшує максимальну потужність домашніх сонячних електростанцій з 30 кВт до 50 кВт.

Проте видання вважає, що поправка про заборону СЕС на землі є критичною і вплине на попит на їх встановлення. Деякі дахи будинків погано підходять для сонячних панелей – мають незручний кут нахилу, або ж не повернуті до сонця.

У міністерстві енергетики зазначають, що будівництво СЕС перетворилося на прибутковий бізнес, і багато українців встановлюють станції не для власних потреб, а лише щоб продавати енергію за високими тарифами. Дехто встановив десять станцій по 30 кВт на десяти окремих ділянках землі, облаштувавши таким чином одну велику станцію на 300 кВт.

Зелений тариф діє в Україні з 2009 року. З 2020 року пільговий тариф планують знизити на 25%, а до 2030 року – повністю скасують.

Нагадаємо, у місті Славутич створили перший в Україні муніципальний енергетичний кооператив, учасники якого можуть стати співвласниками сонячних електростанцій.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button