Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 283 днів. За цей час ми опублікували 23536 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Будинки, на яких встановлять сонячні панелі. Фото: Олександр Рижков

У місті Славутич Київської області створили перший в Україні муніципальний енергетичний кооператив, учасники якого можуть стати співвласниками сонячних електростанцій, повідомляє Економічна правда.

За допомогою спільнокошта планують побудувати сонячну електростанцію потужністю близько 350 кВт.

Сонячні панелі розмістять на дахах чотирьох комунальних будинків у центрі міста: на Будинку культури, універмазі «Мінськ», універсамі «Дніпро» та БПО «Люкс». Місто віддає ці дахи в оренду на 30 років.

Головна особливість проекту «Сонячне місто» — інвесторами стануть жителі міста. Один пай коштуватиме, за попередніми підрахунками, 500 доларів. Загалом планують зібрати 300 тисяч доларів.

Керівник кооперативу Андрій Зінченко вважає, що електростанція окупиться менше ніж за сім років. Наразі «зелений тариф» в Україні — один із найвищих у Європі. Але його дія закінчиться до 2030 року.

5% чистого доходу кооперативної електростанції отримуватиме місто.

Подібні енергетичні кооперативи популярні в Німеччині та Австрії.

У 2017 році у Славутичі запрацювала найбільша в Україні котельня на біопаливі.

Нагадаємо, з 2014 року у Славутичі проходить щорічний Фестиваль кіно та урбаністики «86». Цього року проведення фестивалю під питанням через скандал, пов’язаний з фінансуванням події Міністерством культури.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button