Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 269 днів. За цей час ми опублікували 23431 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Скриншот мапи

Інформаційна служба ВВС представила інтерактивну карту кінотеатрів Києва. З її допомогою можна дізнатися, в якому стані перебувають будівлі комунальних та приватних кіномереж столиці.

На жаль, ваш браузер не може відтворити цю карту.

Карта створена за допомогою Carto.

Зеленим кольором виділені кінотеатри. що працюють. Бордовий колір позначає закриті у 2015–2018 роках, червоний – закриті у 2010–2014-х, рожевий – закриті до 2010-го року, а світло-рожевим виділено кінотеатри, даних про стан яких немає. Довідка, що відкривається при натисканні, показує період діяльності кінотеатру, тип власності та стан.

Видання скористалося даними відділу мистецтв та культурно-освітніх закладів Департаменту культури Київської міської державної адміністрації, комунального підприємства «Київкінофільм» КМДА, публікаціями у ЗМІ та веб-сторінками кінотеатрів.

«Кінотеатри не зобов’язані повідомляти органам місцевої влади про те, що вони більше не функціонують. Тому у багатьох випадках джерелами факту і дат закриття стали повідомлення у ЗМІ та сайти кінотеатрів».

В цілому, пояснюється, що попит на кінотеатри у ТРЦ розвинувся в 2000-х. Відтоді перегляд кіно перетворюється з мистецького дозвілля на розважальне. На думку менеджерки культурних проектів і кандидатки соціологічних наук Катерини Тягло, сім’я офісних працівників радше обере похід до ТРЦ, аніж до муніципального кінотеатру. ТРЦ зручніший через можливість заповнити кілька потреб одразу. Муніципальні кінотеатри з малою кількістю залів та без інфраструктури розваг, розташовані ще й у спальних районах, не витримують конкуренції, зазначається у виданні.

«Якщо людина зацікавлена певною проблематикою, то вона прийде незалежно від того, зручно це чи ні, їхати з пересадками чи ні», – додає експертка. На її думку, кінотеатр має шукати глядача самостійно.

На прикладі муніципального кінотеатру «Жовтень» та ресторанів у секретних локаціях видання пояснює, що стратегія штучного попиту працює в Україні добре.

Нагадаємо, нещодавно кінотеатру «Київ» обрали нового власника – ВАТ «Сінема-Центр». Ним керує Любов Лісовська, яка за сумісництвом очолює ГО «Союз кінотеатрів України». Спілку було створено у 2016 році. Останній орендар кінотеатру, ТОВ «КЦ “Кінотеатр Київ”» не подавалося до участі в конкурсі на оренду, але згодом оголосило про судовий позов проти КМДА. Конкурс кінотеатр визнає поза регламентом: у зверненні заявляють, що Департамент комунальної власності завадив переважному праву ТОВ Культурний центр «Кінотеатр “Київ”» продовжити договір оренди, а також не повідомив орендаря про намір його не продовжувати (хоча в КМДА заявляли, що орендарів попереджували). Зазначають, що перший вчинок КМДА суперечить закону, а другий мав автоматично продовжити договір з ТОВ «КЦ “Кінотеатр Київ”». Прибічники «КЦ Кінотеатр “Київ”» вважають, що кінотеатр ефективно працює за нинішньої команди, яка 2000 року провела у будівлі капітальний ремонт та закупила нове обладнання.

Читайте також: Як у Белграді окупували незаконно приватизований кінотеатр і що з цього вийшло

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button