Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 265 днів. За цей час ми опублікували 23399 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фрагмент проекту Leuppi & Schafroth Architekten

Швейцарське архітектурне бюро Leuppi & Schafroth Architekten стверджують, що концепція моста над Володимирською гіркою належить йому. Про це засновниця бюро Стефані Шафрот повідомила проекту «Наші гроші».

Нагадаємо, проект, за яким зводять перехід, належить ТОВ «Проектні системи Лтд». Спочатку для визначення проекту КМДА провела закритий архітектурний бліц-конкурс у 2013 році. Участь брали архітектурні бюро з різних країн, в тому числі Іспанії, Швейцарії та Об’єднаного Королівства. Втім, КМДА не вдалося обрати переможця. Тоді ж було вирішено об’єднати ідеї всіх трьох переможців, але проект реалізований так і не був. Учасники конкурсу мали отримати премії. Шафрот розповідає, що їхнє бюро так і не отримало винагороди.

«До сьогодні нам так і не заплатили жодної копійки і більше з нами ніхто не контактував після серпня 2017 року. У квітні 2017 року з нами зв’язалися представники Департаменту містобудування та архітектури КМДА з бажанням реалізувати наш проект. Бюджет і графік, які ми підготували ще під час конкурсної фази, були дуже реалістичними. Наш проект був найдешевшим, раціональним та можливим для втілення. Після серії листів та відеоконференц-зв’язків з групою з шести осіб з КМДА наші заплановані витрати були розкритиковані як зависокі. Пропозиція, яку ми зробили, щоб продати права на будівництво нашого проекту, також була відхилена як занадто дорога. Київські чиновники пропонували нам близько 39 тисяч швейцарських франків або доларів за дизайн та проектно-технічну документації нашого проекту – це включно з призом, який ми виграли у 2013 році і який досі не отримали», – йдеться у відповіді архітекторки.

Після конкурсу в бюро почали писати, що в Києві будують міст за схожим проектом. Шафрот зазначає, що була шокована.

Фрагмент проекту Leuppi & Schafroth Architekten

Фрагмент проекту ТОВ «Проектні системи Лтд»

«Базова концепція, основні принципи проектування, форма, конструктивне рішення та матеріали були взяті з нашого проекту», – йдеться в її листі.

Зазначається також, що вартість моста за проектом бюро становила б шість мільйонів франків. На проект, який будується, вже провели два тендери на 260 та 160 мільйонів гривень, разом це більше 16 мільйонів швейцарських франків.

Розпорядження про будівництво мостового пішохідно-велосипедного переходу між парками «Хрещатий» та «Володимирська гірка» було видане Кличком у 2017 році з приміткою про проведений конкурс. 

Переможця тендеру на проектування пішохідного мосту через Володимирський узвіз тоді дискваліфікували через формальну причину – заявник не надав «лист-гарантію про те, що у разі визначення його переможцем він зобов’язується надати наведені документи у Додатку 1 до тендерної документації».

Замовник будівництва, КП «Інженерний центр» провів тендер, відхиливши пропозиції двох учасників з трьох. Відтепер проект розробляло ТОВ «Проектні системи Лтд». Ціна договору з 3,6 мільйона знизилась до 1,4 мільйона гривень. Згодом виконавець отримав 10 мільйонів гривень на доопрацювання проекту і ще мільйон за авторський нагляд.

ТОВ «Проектні системи Лтд» засноване архітекторами Сергієм та Андрієм Миргородськими. Їй належить план забудови Совських ставків, які нещодавно повернули місту. Компанія також виграла тендери на три з дев’яти пропозицій в рамках Концепції розвитку інфраструктури прибережних зон. Ця ж фірома пропонувала встановити в Києві флагшток за 47 мільйонів гривень.

Андрій Миргородський є колишнім депутатом Київради від Блоку Кличка в Київраді, а пізніше увійшов до фракції партії Сергія Тігіпка «Сильна Україна». Проект від Leuppi & Schafroth Architekten можна переглянути тут.

ОНОВЛЕННЯ: У відповідь колишній архітектор ТОВ «Проектні системи Лтд» Олександр Горбань опублікував допис, у якому пояснив, що саме концепція проекту не є швейцарською розробкою.

«Концепція велопішохідного мостового переходу, який будується, була розроблена ДО оголошення міжнародного конкурсу і швейцарські архітектори до неї не можуть мати ніякого відношення. Концепція розроблялася мною у складі ТОВ “Проектні Системи” і є власністю цієї компанії», – зазначив він.

Схема генерального плану для конкурсу, за яким будують міст

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button