Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Сьогодні у Києві розпочалось голосування за проекти Громадського бюджету, яке триватиме до 6 червня. Цього року за 160 млн грн будуть змагатись майже 1600 проектів.

«Хмарочос» відібрав десять проектів, які можуть зробити життя у місті кращим, безпечнішим та комфортнішим.

Встановлення громадських дефібриляторів у метро

Автори проектів пропонують встановити дефібрилятори з аптечками на станціях київського метро. Всього на Громадський бюджет подано 48 проектів на суму 9,9 млн грн. Вони пропонують встановити дефібрилятори на усіх 52 станціях метро.

Як відмічають автори проектів, лише за три місяці – з листопада 2018 по січень 2019 року – від зупинки серця у київському метро померли семеро осіб. При цьому більшість з них можна було б врятувати, якби їм вчасно надали медичну допомогу.

Крім того, автори проектів планують навчити персонал Київського метрополітену надавати першу допомогу при травмах та невідкладних станах.

Розклад транспорту на зупинках

Автор проекту Тимофій Нагорний пропонує повісити на кінцевих зупинках громадського транспорту друкований розклад руху маршрутів, щоб пасажири краще орієнтувались у них. Бюджет проекту – 543 тис. грн. Ці кошти пропонують витратити на друк розкладу, а також на металеві антивандальні футляри.

Як повідомили «Хмарочосу» автори проекту, проти нього висловились у КП «Київпастранс» і проект спершу було відхилено, але потім його таки повернули до розгляду.

Звільнення від автомобілів пішохідної зони
біля станції метро Теремки

Проект передбачає встановлення антипаркувальних стовпчиків, висадження декоративних кущів, монтаж обмежувачів, які б унеможливили заїзд автомобілів на пішохідну площу перед південно-західним виходом зі станції метро Теремки у Києві (пр. Ак. Глушкова 31-а).

Як пояснює автор проекту Богдан Гдаль, це перший етап ідеї перетворення площі у комфортний простір. Наступні етапи передбачають її новий вигляд, зони відпочинку і озеленення. Оцінюється бюджет проекту в 260 тис. грн.

Безпечні «пішохідні коридори» на шляху до школи

Проект Ілгама Гасанова передбачає створення безпечних «пішохідних коридорів», якими школярі зможуть вільно і безпечно дістатись з дому до школи.

Для цього планується побудувати острівці безпеки, антипаркувальні стовпчики та підвищені переходи.

Проект також цікавий тим,  що покликаний знизити кількість заторів біля школи у ранковий час – батькам не треба підвозити дітей на навчання, бо дітям безпечно йти на навчання пішки. Не зважаючи на прив’язку до школи, вся інфраструктура доступна мешканцям району та співробітникам навколишніх офісів.

Наземні пішохідні переходи біля станцій
метро «Театральна» та « Площа Льва Толстого»

Авторка проекту Ганна Гуз пропонує витратити 900 тис. грн на дооблаштування світлофорів та організацію наземних пішохідних переходів на перехресті Хмельницького та Пушкінської та через вулицю Велику Васильківську поблизу площі Льва Толстого. При цьому на облаштування світлофорів планується витратити 740 тис. грн.

Метою проекту є покращення привабливості центральних вулиць для пішоходів та маломобільних груп населення. Серед ризиків проекту авторка вказує на відсутність політичної волі чиновників.

Наземний перехід до метро «Університет»

Проект Сергія Пасюти передбачає облаштування наземного регульованого пішохідного переходу через бульвар Тараса Шевченка на перехресті з вулицею  Пирогова навпроти станції метро «Університет».

Як пояснює автор проекту, його мета – полегшити сполучення між станцією метро «Університет», зупинкою громадського транспорту, алеєю вздовж бульвару, ботанічним садом та іншими об’єктами інфраструктури для маломобільних людей. А також підвищити пішохідну привабливість Києва.

Бюджет проекту – 402 тис. грн. Серед ризиків Сергій Пасюта відзначає паркування на тротуарах і перехрестях.

Облаштування екопростору в Биківні

Як відмічає авторка проекту Тетяна Гірченко, місцеві мешканці не мають публічного простору для дозвілля, при цьому ділянка лісу, яка впритул межує з приватною забудовою, використовується для викидання побутового сміття.

У рамках проекту планується розчистити ділянку лісу і створити еко-простір, де кияни могли б відпочивати та проводити вільний час. Бюджет проекту – 170 тис. грн, також він передбачає додаткове фінансування для вивезення сміття.

Підвищений вело-пішохідний перехід
на перетині вулиць Янгеля і Політехнічної

Проект, який запропонував Олександр Рак та KPI Urban Squad, передбачає створення підвищеного пішохідного переходу на перетині вулиць Янгеля та Політехнічної. Метою проекту є підвищення безпеки пішоходів та створення безбар’єрного середовища для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення. Бюджет проекту – 156 тис. грн.

При цьому Департамент транспортної інфраструктури спершу відхилив проект з формулюванням, що неможливо чітко визначити його вартість. Однак потім проект таки повернули на голосування.

Київська міська мапа дерев

Автор проекту Ілгам Гасанов відмічає, що на сьогодні у Києві відсутня єдина мапа дерев. Тому він пропонує створити мапу, на якій будуть позначені усі дерева, які знаходяться у державній та комунальній власності. За домовленістю також можна буде додати і дерева, що знаходяться у приватній власності.

При цьому кожне з дерево матиме свій профайл, в якому буде його фотографія, опис, дата висадки та поточний стан. На думку автора проекту, це допоможе зменшити незаконну вирубку дерев у столиці. Бюджет проекту – 2,9 млн грн.

Ревіталізація озера Тельбін

У своєму проекті Ольга Пілянкевич звертає увагу на незадовільний стан води у озері Тельбін, що у Дніпровському районі столиці. Тому вона пропонує посадити в озері рослини-гідробіонти, які за рахунок біосинтезу запобігають процесам гниття і цвітіння води, а також поглинають шкідливі речовини з води. Бюджет проекту – 70 тис. грн.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button