Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23454 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Ультраправі перед входом на територію стрічкоткацької фабрики. Скріншот із відео очевидця

Увечері 18 травня група з кількох десятків чоловіків здійснила два напади на клуби на Подолі: андеграундний клуб Coschey та арт-простір на вулиці Нижньоюрківській. Наразі точно відомо про чотирьох постраждалих.

«Я стояв коло входу, побачив, що в паніці біжать люди. За ними – хлопці з прикритими обличчями. Я завів майже всіх, хто втікав, у під’їзд Metaculture, зачинив його. Потім пішов до входу. Вони (нападники) якраз пересувалися на інший бік двору. Зігували, кричали “Зіг хайль, Рудольф Гесс, Гітлер-Юґенд, СС!”. Кидали каміння, запалили кілька фаєрів. Балонів із газом, біт, зброї не бачив», – розповів Юрій, який працював на фестивалі Strichka.

Клуби Otel’, Closer, Metaculture, Mezzanine розташовано на території колишньої стрічкоткацької фабрики на Нижньоюрківській. Більша частина цих приміщень того вечора слугували локаціями фестивалю Strichka. Одночасно у клубі Otel’ відбувалися виступи хардкор-гуртів.

«На концерті грали три київські групи і одна – з Бельгії, – розповів «Хмарочосу» організатор концерту в Otel’. – Все було добре, аж поки десь за годину після початку на територію не увірвався агресивний натовп, у балаклавах і з фаєрами. Майже одразу вони стали бити всіх поспіль – і дісталося тим людям, які прийшли на сусідню “Стрічку”.

Пізніше з’ясувалося, що сильно побили і двох наших друзів, які вийшли з концерту в магазин. Але більшість людей, які прийшли на наш концерт, цих нападників взагалі не побачила, оскільки ті навіть не пробували штурмувати Отель, де на вході вже згрупувалася охорона і частина відвідувачів. Деякий час вони просто стояли на відстані – і так само швидко зникли».

«Мені першим же ударом зламали носа, далі все як у тумані»

«Хмарочос» поспілкувався з одним із постраждалих під час цього нападу. Близько 21:00 під час перерви між виступами гуртів він разом із другом вирішив вийти у магазин. За воротами фабрики він побачив велику групу хлопців у балаклавах, деякі були з оголеними торсами. Вони рухалися, перекривши майже всю вулицю.

«Першим штовхнули хлопця, який ішов за кілька метрів попереду нас. Потім відразу до нас підбігли кілька людей, і почалося. Товаришу ногою висадили щелепу, мені першим же ударом зламали носа, далі все як у тумані…

Мені не вдалося вибратися у безпечніше місце і по суті я пробіг крізь весь натовп, кілька разів упав. Статистику ударів не вів, підбігали по кілька людей і били чим і як хотіли. Товариш дістав велику кількість ударів по голові й у корпус, кілька разів упав», – розповів співрозмовник, який побажав залишитися анонімним.

Побиті хлопці побігли до пожежної станції, розташованої поряд, і почали просити про допомогу, та всередину їх не пустили.

«Повз нас почали проходити ті самі хлопці у балаклавах. Один із пожежників і мій товариш стали знімати їх на відео. П’ять-сім людей підбігли до нас із погрозами і змусили видалити відео. Після чого пожежник дістав по нирці ударом кастета. Один хлопець гукнув нам: “Нас тут 70 людей, ви нам нічого не зробите, краще не лізьте”», – розповів постраждалий.

Облога Кощея

Вірогідно, та сама група напала й на клуб Coschey на вулиці Ярославській, коли там відбувався концерт нойз-гурту No-Wave Dementia.

«До нас прийшла група приблизно з 30 людей, за усіма ознаками агресивна молода праворадикальна організація. Тим, кому випадково довелося з ними вийти на контакт, вони сказали: “Ми охоронна група, прийшли на концерт”. Їм відповіли, що захід давно закінчився, та вони заявили: “Мала, ти що, не розумієш, ми прийшли накривати тих, хто хоче накрити нас”», – йдеться в заяві клубу Coschey.

Адміністрація завела всіх відвідувачів у приміщення і зачинила двері. Протягом десяти хвилин нападники намагалися увірватися всередину, потім було чути крики і звук бійки.

Як виявилося, нападники натрапили на київського перформера, який прямував до клубу і не знав, що там відбувається. Його облили газом і побили, а також відібрали особисті речі.

Прес-секретарка поліції Києва Оксана Блищик відповіла «Хмарочосу», що поки не готова коментувати напад. За її словами, поліція отримала одне повідомлення про напад і наразі розбирається в обставинах події.

У клубі Closer «Хмарочосу» повідомили, що викликали поліцію, але вона не відреагувала. При цьому патрулі, які щоночі чергують перед заїздом до Closer і перевіряють кожну підозрілу, на їхню думку, особу, пропустили пару десятків агресивних молодиків.

Нагадаємо, за п’ять місяців, з жовтня 2018 року до лютого 2019 року, Інститут «Республіка» зафіксував 31 випадок насильства з боку ультраправих у Києві.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button