Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 279 днів. За цей час ми опублікували 23497 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Центральна площа Житомира за радянських часів. Зображення з презентації проекту «Ю Сі Джи»

У Житомирі провели конкурс на найкращу концепцію реконструкції Соборного майдану та майдану Перемоги. На ньому переміг проект львівського «Інституту просторового розвитку».

Центральна площа Житомира за незалежної України. Зображення з презентації проекту «Ю Сі Джи»

Третє місце посіла пропозиція компанії «Ю Сі Джи». Автори пропонують відновити лінію трамваю для активізації та рекреації простору.

Візуалізація проекту «Ю Сі Джи»

Візуалізація проекту «Ю Сі Джи»

Журі присудило друге місце проекту команди Urban Curators за співпраці з AER, A+С і Kotsiuba studio. Автори пропонують перетворити майдан на центр дозвілля і туризму.

Проект команди Urban Curators за співпраці з: AER, A+С, Kotsiuba studio.

Вони зазначають, що Житомир є по суті пішохідним містом, і водночас воно некомфортне для пересування пішки. Натомість автори пропонують зменшити автомобільний рух і обмежити швидкість до 20 км/год на прилеглих вулицях.

Майдан Перемоги пропонують перетворити на парк, а на Соборному майдані облаштувати нову площу співмірного людині масштабу.

Проект команди Urban Curators за співпраці з: AER, A+С, Kotsiuba studio.

Переможцем визнали проект львівського «Інституту просторового розвитку». Журі зазначило, що у ньому дотримано більшості принципів сталої мобільності.

Проект «Інституту просторового розвитку»

Ключовою пропозицією авторів є зменшення транспортного транзиту через майдани та створення орієнтованого на пішоходів простору з зеленим променадом. Площу для проїзду і нелегального паркування буде суттєво зменшено.

Проект «Інституту просторового розвитку»

Перевагу в русі нададуть громадському транспорту, передусім – тролейбусу і трамваю.

Автори пропонують зонувати завеликий простір, який наразі не є співмасштабним людині. Кожний субпростір матиме різні функції: молодіжний, активний, тихий для відпочинку, для масових заходів тощо.

Проект «Інституту просторового розвитку»

Проект передбачає підтримку активних фасадів на перших поверхах будинків, де розташовано кафе й магазини.

На всіх вулицях і площах облаштують безпечну велосипедну інфраструктуру. Велодоріжки буде відмежовано кущами і деревами.

Проект «Інституту просторового розвитку»

Замість парковки облаштують інклюзивні спортивні та дитячі майданчики.

Автори проекту оцінили його вартість у 303 мільйонів гривень, або 10 мільйонів євро. Раніше мер Житомира Сергій Сухомлин повідомляв, що місто розраховує на ґрант у розмірі 10 мільйонів євро на реконструкцію майданів Соборного та Перемоги.

Проект «Інституту просторового розвитку»

Дивіться також: Який матимуть вигляд підземний перехід і зупинки на Контрактовій площі після реконструкції? 

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button