Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Партнерський матеріал з

Сьогодні Україна витрачає втричі більше енергії, ніж країни Західної Європи. Для обігріву за норми 50 кВт на 1 квадратний метр ми в середньому споживаємо 150 кВт на місяць. Проте вже зараз енерговитрати можна скоротити на 50%.

Очікуваний розмір інвестицій у покращення енергоефективності в нашій країні складає від 4 до 8 млрд євро. Такі заходи дозволять скорочувати споживання на 800 млн куб. м газу щорічно.

Запровадженням нових технологій займаються українські підприємства. Київська компанія «ЕСКО ЮА» два роки працює на ринку енергозбереження. Директор компанії Андрій Чубатенко розповів «Хмарочосу» про те, як можна скоротити споживання тепла вдвічі.

Дубно – енергоефективне місто

38-тисячне місто Дубно на Рівненщині є одним з лідерів у впровадженні заходів енергоефективності в Україні. За останні кілька років за рахунок грантових коштів і приватних інвестицій у місті модернізували системи управління теплом у школах і дитячих садках.

Одним з приватних інвесторів у заходи з енергозбереження є компанія ТОВ «ЕСКО ЮА». Вона виконала енергосервісні роботи в чотирьох школах та двох дитячих садках.

Довідка

Концепція енергосервісу полягає в тому, що енергоефективні заходи в будівлях (бюджетної та комунальної сфери) впроваджуються приватними інвесторами – ЕнергоСервісними Компаніями (ЕСКО). Оплата за надані послуги цих компаній здійснюється шляхом економії на комунальних платежах. Клієнт продовжує сплачувати за спожиту енергію ту ж суму, яка була до модернізації, а компанія забирає собі різницю (попередня сума мінус нові платежі з урахуванням економії на спожитій енергії).

Завдяки енергоефективним заходам в Дубно на опаленні в середньому заощаджують до 30% на енергоносіях. При цьому для енергосервісної компанії не важливо, який саме носій використовується для отримання теплової енергії – газ, вугілля, дрова чи біопаливо.

Під час реалізації цього проекту «ЕСКО ЮА» отримала кредит від ЕКО-банку Укргазбанку.

«В Укргазбанку бачать хороші перспективи ринку енергосервісу в Україні, вони прагнуть бути в тренді і пропонувати банківські продукти для енергосервісних компаній», – пояснює директор ТОВ «ЕСКО ЮА» Андрій Чубатенко.

Влітку 2018 року компанія взяла в кредит 41 000 гривень для проведення енергосервісних робіт у школі в Дубно. В результаті у будівлі встановили систему погодного регулювання, яка дозволяє заощаджувати від 15% до 40% тепла залежно від погодних умов.

Довідка

Система погодного регулювання дозволяє змінювати температуру теплоносія (води) в системі опалення залежно від температури повітря зовні: знижувати її, коли на вулиці тепло і підвищувати, – коли холодно. Ця система складається з датчиків, контролерів та клапанів. Датчик зовнішнього повітря вимірює температуру на вулиці. Два датчики на подавальному і зворотному трубопроводі вимірюють температуру тепломережі. Логічний запрограмований контролер обчислює необхідну різницю і керуючи клапаном регулює швидкість потоку теплоносія.

Особливістю кредитування ЕКО-банку є те, що він не вимагає застави, оскільки технічний офіс банку ретельно вивчає проектну документацію та, відповідно, розраховує реальні прогнозні потоки розрахунків за енергосервісним контрактом.

«Хоча сума нашого кредиту невелика, він нас дисциплінував. Співпраця з банком передбачає відкритість та фінансову звітність. Ми дуже задоволені результатами партнерства, й оперативною роботою працівників банку, які готували документи на отримання кредиту»,  – пояснює Андрій Чубатенко.

Михайло Медко
директор департаменту малого та середнього бізнесу ЕКО-банку
«Наразі ми розуміємо що класичними підходами в кредитуванні, що передбачають звітність і заставу, потребу галузі та фінансування договорів енергосервісу вирішити складно, хоча це все ще великий обсяг нашої роботи. Завдяки проекту з компанією “ЕСКО ЮА” ми розробили новий продукт еко-кредитування. При наданні кредиту для нас головним була не застава, а зовсім інші фактори. Це – проектні рішення компанії, енергомодернізація, а також економія енергоресурсів, якої вдалось досягти.»

«Ми покриваємо дуже багато напрямів енергозбереження. Це можуть бути кредити на 10-15 тис. грн на заміну освітлення в офісах аж до кредитів на десятки мільйонів гривень в еквіваленті на будівництво сонячної електростанції. Надаючи кредити, ми повинні знати, що економія енергоресурсів – газу, електрики, брикетів, біопалива – складатиме мінімум 20%. При цьому у нас є власний технічний офіс – ЕКО-департамент, який оцінює проекти потенційних клієнтів. Для кожного з них ми намагаємось розробити унікальний продукт з урахуванням побажань клієнтів та нашим баченням. Через це у нас рідко бувають відмови. Ми вивчаємо проекти клієнтів і надаємо їм консультації по їхній реалізації», – пояснює Михайло Медко.

Сьогодні компанія «ЕСКО ЮА» повністю погасила кредит, і готує пакет документів для отримання нового траншу на суму близько п’яти мільйонів гривень.

Як побудувати бізнес у сфері енергозбереження

Протягом роботи на ринку енергосервісу компанія «ЕСКО ЮА» реалізувала понад 40 проектів з енергомодернізації в Києві, Дубно, Херсоні, Одесі, Баришівці та Миколаєві. Економія тепла після здійснення усіх робіт складає від 15% до 60%.

Андрій Чубатенко працює у сфері енергозбереження понад сім років. Він займався альтернативними джерелами енергії, встановленням котлів та виробництвом біопалива.

«Два роки тому я вирішив зайнятись енергосервісом, оскільки в Україні цей ринок перебуває на початковому етапі становлення. При цьому рішення є типовим, давно випробуваним на ринку країн Західної Європи», – відмічає директор «ЕСКО ЮА».

На сьогодні компанія «ЕСКО ЮА» надає послуги з енергоаудиту, енергоменеджменту, а також інжинірингові послуги, які включають не лише встановлення спеціального обладнання, а й консультування замовника з питань енергоефективності протягом усього часу дії договору.

Андрій Чубатенко
директор компанії «ЕСКО ЮА»
«Ми хочемо стати в Україні піонерами впровадження найкращих технологій у енергозбереженні. Однак варто розуміти, що їх треба використовувати з розумом. Не всі технології, які поширені, наприклад, в Данії, так само працюватимуть в Україні через особливості роботи системи тепло- та електропостачання. Крім того, нашими цінностями є прозорість та комплексність. Ми працюємо винятково за законом, надаємо повний пакет послуг з енергомодернізації і консультуємо клієнтів навіть після завершення дії договору».

Компанія працює з довготривалими проектами – від 5 до 14 років.

Дія договору зумовлена бізнес-моделлю компанії. Спершу компанія вкладає свої гроші в енергомодернізацію – встановлює системи диспетчеризації та диспетчерського регулювання, очищує системи опалення, проводить балансування, щоб тепло рівномірно розподілялося приміщенням, встановлює індивідуальні теплові пункти, реконструює насосні станції.

У договорі прописується, яким буде відсоток економії тепла. При цьому для «ЕСКО ЮА» не важливо, чи це тепло з власної котельні чи з централізованого опалення. Головне завдання компанії – зробити так, щоб це тепло використовувалося раціонально і не потрібно було відкривати вікна взимку.

Економія досягається шляхом встановлення системи погодозалежного регулювання теплового потоку. Якщо на вулиці температура підвищується, то система знижує подачу тепла в труби, якщо температура знижується, то подача тепла – збільшується. Як результат – економія до 30% тепла. Це означає, що установа – школа чи дитячий садок – на 30% менше платить за споживання тепла. Близько 80% заощаджених коштів йде на оплату роботи енергосервісної компанії.

«Якщо ж рівень економії тепла менший, ніж прописано в договорі, тоді страхова компанія покриває різницю між тим, що було заявлено і отримано в результаті», – пояснює директор «ЕСКО ЮА».

Київ

За словами Андрія Чубатенка, Київ на сьогодні є лідером серед українських міст з впровадження заходів з енергоефективності.

Лише за два роки компанія ЕСКО ЮА уклала тут 24 договори. При цьому економія в деяких випадках вражає. Наприклад, до заходів з енергомодернізації школа №189 у Деснянському районі платила за опалення майже 1,3 млн гривень за рік, після – на 400 тисяч гривень менше.

«У цьому році вони заплатили за перше півріччя лише 570 тисячі гривень, у другому заплатять орієнтовно ще 350 тисячі. Таким чином, економія складає близько 400 тисяч грн. на рік лише на одній школі», – пояснює Андрій.

Такого результату вдалося досягти завдяки встановленню  системи погодозалежного регулювання теплового потоку.

«Ми провели комплекс робіт, які містять установку датчиків, контролера, термометрів, покращення циркуляції тепла всередині теплового пункту, утеплення труб, а також установки клапанів. Спершу ми думали, що договір буде діяти протягом п’яти років, але цілком можливо, що ми повернемо свої інвестиції вже за три роки», – пояснює Андрій Чубатенко.

Компанія здійснила енергомодернізацію гімназії №323 у Києві. Це навчальний заклад, у якому є басейн з системою хімічного очищення води.

«Ми встановили дистанційну систему управління тепла і замінили деякі вузли. Найважливіше – обрали збалансований режим подачі тепла: з шостої ранку до сьомої вечора тепло подається в звичайному режимі, після семи й до ранку – подача тепла знижується. За таким принципом економія тепла склала 30%», – пояснює Чубатенко.

Сьогодні 95% клієнтів компанії – переважно установи бюджетного та комунального секторів. Серед них є й такі великі об’єкти, як Вінницький професійний коледж та Національний авіаційний університет (НАУ).

«Нещодавно ми проводили аудит корпусів та гуртожитків НАУ. З попередніми оцінками, енергомодернізація обійдеться університету в 200 мільйонів гривень. Частину робіт в НАУ в перспективі виконуватиме наша компанія.», – розповідає Андрій Чубатенко.

В планах «ЕСКО ЮА» – енергомодернізація не лише шкіл чи дитячих садочків, а й великих промислових підприємств. Для цього вже найближчим часом компанія планує взяти кредит в ЕКО-банку Укргазбанку на суму п’ять мільйонів гривень.

При цьому зовсім нещодавно такі послуги були малодоступними для малого та середнього бізнесу. До 2015 року в банку не існувало окремого департаменту, який би займався кредитуванням малого та середнього бізнесу, натомість це здійснювалось роздрібним бізнесом.

Михайло Медко
директор департаменту малого та середнього бізнесу ЕКО-банку
«Чотири роки тому банк повністю оновився, ми почали пошуки власної лінії розвитку, тоді ж було створено і департамент малого та середнього бізнесу. Раніше банки не дуже охоче йшли на співпрацю з МСБ, простіше було видати великий кредит крупному підприємству. При кредитуванні клієнтів МСБ, для нас важливими є кредитна історія підприємства, його репутація, а також платоспроможність».

При цьому майже 66% кредитів для малого і середнього бізнесу, які були видані ЕКО-банком, стосуються сфери енергозбереження.

Як пояснив директор департаменту, для банку було важливо знайти свою нішу. Після консультацій з іноземними партнерами вирішили, що ключовим напрямком стане кредитування енергозбереження, оскільки в Україні це дуже перспективний ринок. За даними спеціалістів банку, потенціал енергоефективності лише у комунальній сфері складає понад 4 млрд грн.

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 296 днів. За цей час ми опублікували 23629 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button