Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 246 днів. За цей час ми опублікували 23264 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Володимир Зеленський під час відвідування кампусу стартапів у Парижі. Фото: прес-служба президента

Під час візиту до Парижа президент України Володимир Зеленський заявив, що в Україні «дуже вродливі люди, особливо жінки…», що залишається туристичним брендом України.

Заява викликала бурхливу реакцію у соцмережах. Чимало користувачок поставили на аватарку хештег #яНеТуристичнийБренд.

Екскурсоводка Софія Грабовецька згадала про випадки, коли працівники туристичної індустрії зіштовхуються з тим, що іноземці сприймають Україну як країну секс-туризму.

«Коли туристичні пам’ятки країни розвалюються і вкладати гроші в них ніхто не хоче, дуже зручно перекинути всю увагу туриста на красивих людей, особливо жінок. І це триває роками: бігборди з рекламою чоловічих клубів на трасі Бориспіль-Київ, флаєри салонів еротичного масажу в аеропортах, фрази з вуст перших осіб держави», – зазначила вона.

Коментарів щодо недоцільності таких висловлювань багато.

«Я – туристичний гід, жіночої статі і не дуже стрьомної зовнішності. Періодично мені доводиться пояснювати туристам, які приїздять до Києва явно не для того, щоб дивитися на Софійський собор чи Андріївський узвіз, що я не надаю послуги такого характеру», – підтверджує Хельга Топольська.

Обурення висловили також політики і держслужбовці. Так, депутатка Ірина Геращенко назвала заяву Зеленського «сексизмом і примітивізмом».

«Про жінок-бренд і туризм – це непростойна і огидна штанга. Тут вже вирвалося підсвідоме, 95 квартал в усій його “красі”… Сподіваюся, пану Зеленському і його радникам вистачить мудрості не сказати щось подібне в Німеччині. Канцлер Ангела Меркель була б дуже здивована подібними заявами», – написала вона.

Сьогодні, 18 червня, Зеленський саме прибув із візитом до Німеччини, де має зустрітися з Меркель.

Членкині Кабінету міністрів також обурились висловом.

«Пригадую, як згорали від сорому, коли один колишній очільник запрошував іноземців до України, особливо в травні, коли “цвітуть каштани та роздягаються жінки”… Здавалося, це печерне мислення вже лишилося в минулому, але – ні. Новий очільник вирішив, що “красиві жінки”, поряд з ІТ і сільським господарством, “були і лишаються брендом України”, і гордо повідомив про це у Франції», – написала віце-прем’єрка з питань європейської інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Правозахисниця Тетяна Печончик нагадала, що Зеленський – не перший президент, який відзначився сексизмом. Так, Віктору Януковичу належить вислів «Коли почнеться тепло, і в українських містах почнуть роздягатися жінки, побачите таку красу, це дуже чудово». Петро Порошенко наштовхнувся на критику після того, як звернувся до журналістки «дорогенька моя».

Нагадаємо, раніше радник Зеленського Дмитро Разумков порівняв Верховну Раду з дівчиною, яка не вартує того, аби її ґвалтували.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button