Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23268 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Квартира у Берліні. Фото: Unsplash

Сенат Берліна 18 червня ухвалив п’ятирічний мораторій на підвищення вартості оренди житла, повідомляє CityLab.

Рішення не поширюється на квартири у новобудовах та субсидоване державою житло. Але загалом торкнеться 1,5 мільйона з 1,9 орендованих квартир у Берліні.

Місто затверджуватиме нові договори про оренду, аби контролювати вартість винаймання помешкання. Мешканці, які вже винаймають квартири, можуть поскаржитися на зависоку вартість оренди.

Місто може дозволити підвищення орендної плати, якщо орендодавець зможе довести, що це є критично необхідним. Однак, якщо докази такої необхідності буде сфальшовано, штраф може сягнути до півмільйона євро.

Закон також регулюватиме поширену серед берлінських орендодавців практику, коли ті роблять ремонт і підвищують орендну плату. Відтепер слід отримувати дозвіл у міста, який підтвердить, що ремонт справді необхідний. Зокрема, дозволи на такі роботи, як реконструкція опалювальної системи, обіцяють видавати за полегшеною процедурою.

У будь-якому разі дозвіл на ремонт надаватимуть за умови, якщо підвищення оренди після цього не перевищить 0,50 євро за квадратний метр.

У Берліні вже діють доволі суворі норми, які захищають орендарів. Зокрема, визначено середні ціни на винаймання житла у кожному мікрорайоні. Орендодавець не може запросити ціну, яка перевищуватиме ці показники більш як на 10%.

Рішення ще повинно бути ратифіковане Сенатом у жовтні, але в разі підтвердження, мораторій діятиме ретроспективно з 18 червня.

85% берлінських квартир здаються в оренду. При цьому частка дрібних орендодавців, які здають щонайбільше кілька квартир, складає менш як 5%. Решта власників нерухомості – це великі компанії.

За офіційною статистикою, середня орендна плата у Берліні складає лише 6,72 євро за квадратний метр. Втім, ці цифри занижені, оскільки включають значну кількість квартир, що здаються довгий час за незмінною ставкою. У нових угодах платня принаймні вдвічі більша.

У квітні мешканці Берліна вийшли на протест проти зростання цін на оренду житла: великих орендодавців хочуть попросити з міста, а житлові площі передати до міського житлового фонду.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button