Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 268 днів. За цей час ми опублікували 23426 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Нинішня будівля NAMU. Фото з архіву музею

Національний художній музей України веде перемовини з Адміністрацією президента про передачу будівлі на Банковій, 11, яка має звільнитися після переїзду президентського офісу до Українського дому, повідомляє прес-служба NAMU.

У музеї наголошують, що вже багато десятиліть потребують розширення. Були плани об’єднатися в єдиний комплекс з будинком на вулиці Інститутській, 3 та створити музейний квартал. Однак наразі цю ділянку передано для спорудження Музею Революції гідності.

У NAMU хочуть створити Музей сучасного мистецтва. Розглядали його розміщення в Українському домі або будівництво нового приміщення.

Після пропозиції Володимира Зеленського зайняти будівлю, де зараз розташовано Адміністрацію президента, музейники заявили: «Банкова – так Банкова».

Водночас у NAMU заявляють, що будівля на Банковій зараз абсолютно не відповідає музейним потребам.

«Щоб адаптувати споруду, збудовану в 1936–1939 роках для штабу Київського особливого військового округу, до музейної діяльності, потрібні не лише передача права власності на будівлі і землю під ними, але й програма трансформації, відповідне організаційне та фінансове забезпечення», – зазначає прес-служба музею.

Адміністрація президента України Фото: Інформаційне агентство ASPI, зі сторінки facebook.com/namu.museum

Також у NAMU нагадують, що в Українському домі зараз розташовано фонди музею Леніна та Музею історії Києва, тож перед переїздом офісу президента слід також вирішити їхню долю.

Голова Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд вважає, що будівля на Банковій підходить для музею сучасного мистецтва значно краще, ніж Український дім.

Він запропонував прибрати зайву ліпнину, знести деякі перегорожі та облаштувати музейне освітлення замість кришталевих люстр.

«На відміну від Арсеналу, який досі не вдалося повністю підняти з руїн, і який проблематично взимку опалювати, а влітку кондиціонувати, на Банковій комунікації в ідеальному стані. Проблеми з підйомом на поверхи легко вирішуються, якщо в бічних крилах встановити ескалатори», – пише Ройтбурд.

Докладніше про плани команди Зеленського з транформації Українського дому, читайте в нашому матеріалі.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button