Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 278 днів. За цей час ми опублікували 23486 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

1000-гривнева банкнота у флуоресцентному світлі. Фото з презентації НБУ

Національний банк України оприлюднив перше фото нових банкнот номіналом у 1000 гривень, які введуть в обіг 25 жовтня 2019 року.

На лицьовій стороні розміщено портрет академіка Володимира Вернадського, на зворотній – будівлю президії Національної академії наук, що на вулиці Володимирській, 54. Будинок було зведено в 1850-х роках за проектом архітектора Олександра Беретті. Про ступені захисту банкноти – у презентації.

Фото: прес-служба НБУ

Натомість першого жовтня монети номіналом одна, дві та п’ять копійок перестануть бути платіжним засобом. Також з обігу поступово виводитимуть 25 копійок.

У результаті номінальний ряд гривні скоротиться із 17 до 12 номіналів. Залишиться шість номіналів монет і шість номіналів банкнот.

«Занадто велика різноманітність банкнот і монет призводить до плутанини в гаманцях та забирає зайвий час під час здійснення розрахунків», – пояснює голова НБУ Яків Смолій.

За його словами, українці фактично не використовують дрібні монети «з огляду на зростання рівня доходів і цін». Крім того, вартість виготовлення дріб’язку значно перевищує його номінальну вартість.

Українці зможуть обмінювати одно-, дво- та п’ятикопійчані монети протягом трьох років в НБУ, Ощадбанку, ПриватБанку та Райффайзенбанк Авалі.

Зазначимо, що купюра з найбільшим номіналом у світі була випущена у повоєнній Угорщині і складала один мільярд трильйонів пенге.

У липні 2018 року НБУ перестав карбувати дрібні монети і запровадив принцип заокруглення сум під час розрахунків.

Дивіться також: Нацбанк випустив монети «Копання картоплі»

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button