Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 300 днів. За цей час ми опублікували 23655 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: 112.ua

Вчора, 26 червня, «Хмарочос» повідомив про те, що Апеляційний суд скасував державні будівельні норми Б. 2.2-12:2018 «Планування і забудова територій», які були затверджені для припинення хаотичної забудови міст. Зокрема, вони обмежують висотність та збільшення новобудов, їхню щільність, а також передбачають забезпечення безбар’єрного доступу до будівель.

Згодом заступник Мінрегіон Лев Парцхаладзе зазначив, що рішенням суду було скасовано не будівельні норми. «Хмарочос» попросив юристку юридичної фірми «Василь Кісіль і Партнери» Олександру Бортман роз’яснити заяву заступника міністра та рішення суду.

«Рішенням апеляційного суду визнано протиправним та нечинним наказ Мінрегіону від 23.04.2018 р. № 100, яким затверджено ДБН Б. 2.2-12:2018 “Планування і забудова територій”. Вказаний наказ судом скасовано з формальних підстав (наказ розроблено з порушенням встановленого порядку та підписано неуповноваженою особою), а не з підстав невідповідності ДБН законодавству. Апеляційний суд, при цьому, не дав жодної оцінки законності затверджених наказом ДБН.

Порядок розроблення та затвердження ДБН в Україні регулюється окремим Законом «Про будівельні норми». Згідно зі вказаним Законом, ДБН – це нормативний акт, затверджений Мінрегіоном. Отже, якщо ДБН не затверджені, то вони не є обов’язковими та не повинні враховуватись при містобудуванні.

Відтак, оскільки наказ про затвердження ДБН судом скасовано, то ДБН не є обов’язковими. А враховуючи те, що вказаним наказом було також визнано нечинними попередні ДБН 360-92** “Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень”, то скасування наказу означає повернення до попередніх ДБН, які відтепер є чинними та обов’язковими для забудовників.

Але, рішення апеляційного суду, хоча і набрало законної сили, все ще може бути скасовано Верховним Судом. Більше того, Мінрегіон може прийняти новий наказ, яким затвердити ці самі ДБН, усунувши встановлені судом недоліки, які були допущені під час їх попереднього затвердження. Проте у такому випадку ДБН набудуть чинності пізніше, з дати визначеної новим наказом».

Наразі зазначений наказ Мінрегіон визнано протиправним та нечинним. Суд виніс рішення на користь позивача ПрАт «Фірма “Хмельницькбуд”».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button