Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Зображення: Роман Шрайк

Другого липня Ольга Богомолець зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт «Про протидію лихослів’ю (про дематюкацію мови)».

За що і як каратимуть?

Авторка пропонує штрафувати за нецензурну лайку на телебаченні, у ЗМІ, в інтернеті та під час публічних виступів. Розмір штрафу – 680-1275 гривень. Також за лайку можуть засудити до одного-двох місяців виправних робіт з відрахуванням 25% заробітку, або ж накласти адміністративний арешт до 15 діб.

Змінити одну чи кілька літер у нецензурному слові не допоможе – Богомолець не вважає, що це змінює значення лайки.

Перелік нецензурних слів має затвердити Кабмін протягом шести місяців із дня опублікування закону (якщо таке станеться).

Зазначимо, законопроєкт пропонує внести зміни до «деяких законодавчих актів України про дематюкацію мови». В українському законодавстві поки що немає жодних актів «про дематюкацію», як і взагалі такого поняття. Наразі діє стаття 173 Кодексу про адміністративні правопорушення, яка відносить нецензурну лайку в громадських місцях до дрібного хуліганства.

Зате «закон про мат», подібний до проєкту Богомолець, діє в Росії з 2014 року. Він, зокрема, забороняє нецензурну лексику в кіно, музиці, літературі.

Темна частина несвідомого

Лихослів’я, вважає Богомолець, було запозичено з російської культури, а для української матюки не властиві. Вона наводить приклади питомо української лайки: «Хай би тебе дощ намочив!», «А щоб тебе лиха година спіткала!» Це «свідчить про зв’язок давніх українців із пантеїстичним світом природи».

У пояснювальній записці авторка намагається оперувати психоаналітичною концепцією несвідомого. Оскільки лайка – це продукт нашого несвідомого, вживаючи її, ми «втрачаємо нашу свідомість», пише вона.

Ось ще кілька фрагментів пояснювального тексту від Богомолець:

«В середньовіччя всі вірили, що за вимову лайки, лихого слова мало статися певне лихо, пасти кара Божа, відповідно до богохульників вживали певні фізичні каральні заходи. В 21 столітті пропонуємо на законодавчому рівні… протидіяти лихослів’ю…

Лайка – це псевдосамозахист і темна частина несвідомого, яка потребує контролю, аби не зруйнувати світу…

Чи, вживаючи лайку, ми хочемо йти сходинками мінус-еволюції?…

Говорили про потребу чистих рук у політиків. Хочемо приєднати до цієї вимоги ще й потребу чистого рота…»

Реакція соцмереж

Хоча законопроєкт лише зареєстровано для розгляду в парламенті, саме його існування викликало розголос в соцмережах і хвилю гумору.

Науковець Семен Єсилевський вигадав цілу підбірку на тему комічної ситуації «Добрий день, це дематюкаційний патруль!»

Добрий день, це дематюкаційний патруль! Якої статі ваша собачка?
– Не кобель.
– Дякуємо вам за економію набоїв, гарного дня!
– Вам також!

Зображення: Семен Єсилевський

Заступниця Комітету ВР з питань свободи слова Ольга Червакова запропонувала додати правку про обов’язкове носіння шапочки з фольги.

Філософ Вадим Менжулін вигадав інтелектуальний анекдот:

Зустрілися якось доктор Ольга Богомолець і доктор Людвіг Вітгенштейн.
– Чим займаєтеся, Ольго?
– Дематюкацією, а Ви?
– А я терапією мови.
– О, так ми колеги!
– Про це я краще промовчу.

(Натяк на відомий вислів Вітгенштейна «Про що неможливо говорити, про те слід мовчати»).

Письменник Олександр Ірванець склав власний віршик про дематюкацію, а художник Олександр Грєхов нагадав про один із сороміцьких віршів Тараса Шевченка 1846 року:

Балакучий балакучу
Вивів звечора на кручу,
Є*алися на горі
Аж до самої зорі.

«Ще ніколи не бачила стільки матюків у себе в стрічці. Дякую, Ольга Богомолець, за яскраво розширений словниковий запас», – підсумовує журналістка Тетяна Гонченко.

Водночас нейрофізіолог із Інституту фізіології імені Богомольця Дмитро Ісаєв написав про наукові дослідження, які виправдовують використання ненормативної лексики. Зокрема, мат покращує комунікацію, має знеболювальний ефект, підвищує рівень ендорфінів у мозку, сприяє спортивним досягненням і корелює із вищим IQ.

Філолог Остап Українець пояснює, чому нецензурної лексики не існує.

«Матюки є соціокультурним конструктом, а не об’єктивною реалією мови. Одні слова стали непристойними з плином часу. Инші перестали бути непристойними з плином часу. Будь-яке укладання “списку забороненої лексики” є спробою встановлення цензури і порушенням свободи слова», – пише він.

Довідка. Ольга Богомолець – народна депутатка і лакарка-дерматолог, правнучка лікаря Олександра Богомольця, іменем якого названо Національний медичний університет та Інститут фізіології у Києві. Останнім часом відома запеклою критикою очільниці МОЗ Уляни Супрун.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button