Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 265 днів. За цей час ми опублікували 23399 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Всі зображення: COBE

У шведському місті Лунд побудують науковий музей, який не продукуватиме вуглекислий газ. У міжнародному конкурсі виграв проєкт датського архітектурного бюро СОВЕ, повідомляє Archdaily.

Музей будуватимуть посеред нового району Science Village Scandinavia, який стане осередком досліджень в області екології. Тут проводитимуть публічні заходи, перетворюючи комплекс із трьох накових установ (Центр нейтронних досліджень (ESS), Радіаційний прискорювач MAX IV і Університет Лунда) у доступне та цікаве середовище для дітей і дорослих.

«Від самого початку ми продумували інтегрований дизайн, який би задовільняв кліматичні, довкільні аспекти, а також принципи сталої забудови. Деревина як основний будівельний матеріал, сонячні батареї, біорізноманітний атріум, збір дощової води та система користування надлишковим теплом допомогли створити будівлю, яка не залежатиме від СО2», – розповідає головний архітектор COBE Ден Стуббергаард.

Проєктом двоповерхового наукового музею передбачені зокрема ресторан, офісний блок та лекційний простір. Увігнутий дах повністю буде повністю вкритий сонячними панелями. Він також слугуватиме публічним простором.

Круглий атріум виконуватиме функцію водозберігання та сполучатиметься із зеленою доріжкою, оточеною рослинами, які приваблюватимуть комах. Він поєднуватиме музей з двома парками.

Будівлю музею опалюватиме надлишкове тепло від ESS завдяки системі ectogrid: тепла вода проходитиме через місцеві теплові насоси і нагріватиме приміщення. Відвідувачі зможуть самостійно генерувати електроенергію – в музеї встановлять електровелосипеди.

Музей в ігровий спосіб сприятиме загальному інтересу до природознавства та досліджень. Це допоможе закріпити міжнародну позицію Лунда як міста науки, а також слугуватиме культурною пам’яткою міста. Будівництво завершать до 2024 року.

Читайте також: Як у Швеції проектують житло для біженців, у якому хочеться жити

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button