Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23266 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Забудова у Ньюкаслі, яку автори звіту похвалили. Фото:

Незалежна комісія «Building Better, Building Beautiful» закликала парламент Великобританії вивести з ужитку чинні схеми будівництва житла та пріоритезувати пішохода. Про це повідомляє Dezeen з посиланням на звіт організації «Створюючи місця для краси».

Автори звіту стверджують, що нині у Великобританії приділяють недостатьно уваги естетично привабливим забудовам. Відтак парламентарям радять запровадити норми, за яких на ранніх стадіях проектування забудовник буде зобов’язаний залучати громаду. Наразі думка британських громад не враховується під час будівництва житла.

Інший приклад вдалої житлової забудови в Великобританії

Також рекомендують забудовувати головні квартали будівлями змішаного користування і заборонити на цих вулицях автомобілі. Якщо наповнити міський простір місцями змішаного користування, жителі позбудуться потреби користуватися авто, вважають автори доповіді.

«Реконструкція потворних старих супермаркетів та занедбаних парків біля торгових центрів перетворить ці місця у процвітаючі громади, де зручно починати сімейне життя, працювати та просто жити. Краса не має бути притаманною лише історичній забудові або ландшафтам з особливими статусами. Вона має бута доступною для всіх, не лише для багатіїв», – стверджує тимчасовий голова ВВВВ Ніколай Бойс Сміт.

Автори похвалили забудову The Malings від архітекторів Ash Sakula – це комплекс із 76 будинків у Ньюкаслі, які поєднують терасове житло і двоповерхову квартирну забудову. Зокрема, для правильного планування наводять такий перелік необхідних питань для проєктувальника:

  1. Почніть з запитання «Який в цього місця дух?». Що має стати гарним та важливим? Чим переймаються мешканці? Запитайте, що девелопмент може привнести місцю та громаді, щоб збільшити та покращити її? Які переваги отримають старожили?
  2. Покажіть мешканцям конкретні рішення про зовнішній вигляд забудови та почуття, які вона викликатиме у своїх просторах.
  3. Працюйте разом як агенція. Залучайте мешканців якомога раніше. Переконайтеся, що люди відчувають, що вони (або люди, яким вони довіряють) зроблять внесок у загальний процес проектування та розвитку житла.
  4. Запевніть мешканців, що нова забудова міститиме необхідну інфраструктуру та послуги – бо без них значущі місц не будують.
  5. Запевніть мешканців у тому, що місцеві ланшафти та біорізноманіття будуть захищені або ж збільшені.

«Building Better, Building Beautiful» розпочала роботу у 2018 році. Її основною метою є послаблення житлової кризи у Великобританії. Остаточний звіт організація подасть на розгляд уряду наприкінці року.

Зазначається, що до середини 2020-х років Великобританія будуватиме 300 тисяч будинків за рік.

Читайте також: У Чикаго муніципальне житло поєднують з бібліотеками. Навіщо так роблять?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button