Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 265 днів. За цей час ми опублікували 23399 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Презентація нової банкноти. Фото: facebook.com/NationalBankOfUkraine

Національний банк запевняє, що на 1000-гривневій банкноті немає неліцензійних шрифтів, а є «творче опрацювання».

Два тижні тому Telegraf.Design оприлюднив матеріал з коментарями експертів щодо дизайну нової купюри, яка потрапить в обіг 25 жовтня.

Шрифтарі Андрій Шевченко і Богдан Гдаль звернули увагу на те, що шрифт напису «Одна тисяча гривень» нагадує піратську кирилізацію Bickham Script.

Понад 10 років тому розроблений Річардом Ліптоном шрифт Bickham Script адаптувала до кирилиці росіянка Олександра Гофман. Офіційна кирилізація з’явилася у 2016 році.

Порівняння піратської та офіційної кирилізації Bickham Script. Зображення: bohdan.com.ua

Гдаль звернувся до Ліптона, а той переадресував запит до Франка Грісхамера, шрифтового дизайнера компанії Adobe, яка володіє правами на шрифт.

«Шкода, що Національний банк України не помітив недоліків шрифту, про який йде мова. І це, безумовно, не Bickham Script Pro 3. В будь-якому разі, наша ліцензія не дозволяє вносити зміни у шрифт», – відповів Грісхамер.

Він висловив сумнів у тому, що проблему може бути усунуто, адже це вимагатиме створити абсолютно нові друковані форми банкнот.

Натомість Нацбанк запевняє, що всі зображення на банкнотах створено художниками власноруч, а готові шрифти взагалі не використовуються. Це роблять для забезпечення захисту банкнот.

«Художники вивчають відповідну графічну інформацію з відкритих джерел, після чого створюють власний витвір з додаванням авторського бачення тих чи інших елементів. Частковий збіг окремих елементів на банкноті із зображеннями у відкритих джерелах може бути пов’язаний з творчим опрацюванням публічно доступних матеріалів», – йдеться у заяві НБУ.

Зокрема, як запевняє пресслужба банку, дизайнери надихалися шрифтами з трьох спеціалізованих видань 1960, 1981 та 1986 року. НБУ додав фото сторінок із цих видань, які мають розвіяти сумнів щодо використання піратської версії:

Фото: пресслужба НБУ

Фото: пресслужба НБУ

Фото: пресслужба НБУ

Нагадаємо, з жовтня монети номіналом одна, дві та п’ять копійок перестануть бути платіжним засобом. Також з обігу поступово виводитимуть 25 копійок.

Монети і банкноти, які залишаться. Зображення: НБУ

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button