Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Партнерський матеріал з

Містечко Українка на березі Дніпра у Київській області відоме як місто-супутник Трипільської ТЕC, потужністю 3200 МВт. Вона є найбільшим постачальником електроенергії у Київську, Черкаську та Житомирську області.

«Через те, що в Українці живуть переважно енергетики, переконати містян в необхідності проведення заходів з енергоефективності значно простіше. Багато з них ще до програми ООН утеплювали свої квартири», – пояснює Наталія Шевченко, голова ОСББ «Соснячок» в місті Українка.

Довідка

Програма від ООН має на меті сприяти підвищенню енергоефективності житлового сектору в Україні та скороченню викидів парникових газів. У цьому контексті ЄС спільно з урядом Німеччини підтримує Фонд енергоефективності України, створений Урядом України, який надаватиме технічну та фінансову підтримку на термомодернізацію багатоквартирних будинків на всій території України з метою підвищення енергоефективності.

За два роки ОСББ «Соснячок» взяло участь у програмі з трьома проєктами з енергоефективності на суму 3,8 мільйони гривень. В результаті у будинку відремонтували дах,  замінили вікна і двері на енергозберігаючі, встановили індивідуальні теплові пункти з погодозалежним регулюванням. Це дозволяє мешканцям заощаджувати на опаленні до 30-40% щомісяця.

Для реалізації проєкту по влаштуванню індивідуальних теплових пунктів ОСББ «Соснячок» звернулось до ЕКО-банку «Укргазбанку». Він є лідером у державній програмі «Теплі кредити», які надаються на придбання енергозберігаючих матеріалів та обладнання.

«Хмарочос» поспілкувався з головою ОСББ Наталею Шевченко про те, як вдалося досягти такої економії тепла, а також про подальші плани «Соснячка».

Перші кроки до енергозбереження

Наталія Шевченко очолює ОСББ «Соснячок» понад два роки. Сьогодні – це один з двох ОСББ в місті, де найменші платежі за опалення.

«Коли я прийшла в “Соснячок” там ремонтували покрівлю. Будинок зведений у кінці вісімдесятих, тому дах і почав протікати» – пояснює Наталія.

Вартість робіт склала 470 000 гривень. При цьому 241 000 з них – виділили від Програми розвитку ООН (ПРООН), а 216 000 гривень – з Української міської ради. Ще 22 000 гривень заплатили мешканці. Ремонт покрівлі завершили у квітні 2017 року. Після цього в ОСББ почали працювати в напрямку енергозбереження.

Наталія Шевченко
голова ОСББ «Соснячок»
«Крім “Соснячка”, я очолюю ще ОСББ “Варіант” на Дніпровському проспекті. Ще в 2017 році ми встановили тут індивідуальний тепловий пункт. Економія на опаленні складала 30-40%. Люди почали споживали менше тепла, тому цифри в платежах зменшилися на третину. Після цього жителі будинку на Сосновій, 4 запропонували мені очолити їхнє ОСББ, щоб і тут реалізувати проєкт по енергозбереженню»

Довідка

Індивідуальний тепловий пункт (ІТП) – це комплекс пристроїв, зазвичай розташований у підвальній частині будівлі. Він призначений для того, щоб приєднати внутрішньобудинкові системи теплоспоживання – опалення, гаряче водопостачання  або вентиляцію – до теплової мережі.

У 2017 року «Соснячок» виграв грант ПРООН за заміну вікон, утеплення вхідних дверей і бокових стін загальної площею 615 квадратних метрів. Вартість робіт становила 1,3 мільйони гривень, з них 666 000 грн було виділено з ПРООН, ще 583 000 – надала міська рада. 82 000 гривень заплатили самі мешканці.

«Жителі будинку дискутували, які стіни потрібно утеплювати й чи варто це робити взагалі. Деякі мешканці відмовлялися сплачувати внесок. Але в результаті здійснених заходів з енергоефективності виявилось, що середня температура у холодні пори року у квартирах зросла», – пояснює голова ОСББ.

Як заощадити майже 400 000 гривень
за опалювальний сезон

Проте, щоб зменшити розмір платежів за тепло на 30-40%, заміни вікон та дверей недостатньо. Перед мешканцями постало складніше завдання – придбати та встановити індивідуальні теплові пункти з погодозалежним регулюванням.

В січні 2018 року власники квартир вирішили взяти участь у програмі енергоефективних заходів у житлових будинках на 2017-2020 рік, яку затвердила Українська міська рада.

Переконувати мешканців будинку майже не довелося – для багатьох було достатньо побачити суми в платежах «Варіанту», щоб переконатись у необхідності встановлення теплових пунктів.

«За сезон економія склала від 1 000 гривень в кожній квартирі. Для багатьох жителів це суттєва сума», – пояснює голова ОСББ.

Для цього ОСББ розробило проєкт з енергозбереження, який передбачав реконструкцію системи опалення з заміною труб та влаштування індивідуальних теплових пунктів. Гроші на проєктування та експертизу, близько 35 000 гривень виділили з резервного фонду ОСББ. Загальний бюджет проєкту склав 2,1 мільйони гривень.

«Це велика сума для мешканців будинку. Тому ми скористалися програмою “Теплі кредити” від ЕКО-банку “Укргазбанку” для придбання обладнання. Ще 925 000 гривень виділила міськрада», – розповідає Наталія Шевченко.

У серпні 2018 року банк виділив кредит на суму 1 мільйон гривень на закупівлю обладнання – двох індивідуальних теплових пунктів з погодним регулюванням. Кошти перевели на рахунок підрядної організації, яку мешканці будинку обрали на конкурсній основі –підприємство, яке спеціалізується на встановлені і обслуговуванні теплових пунктів.

Встановлення індивідуальних теплових центрів відповідає Державній цільовій економічній програмі енергоефективності. Завдяки цьому понад 700 000 гривень кредиту вдалось компенсувати. В листопаді з Держбюджету виділили 417 000 грн в рамках програми «Теплі кредити» від Держенергоефективності  При цьому ще 300 000 грн виділили з обласного бюджету по програмі енергозбереження.

Довідка

Держенергоефективність – орган виконавчої влади, який забезпечує реалізацію державної політики у сферах ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів, енергозбереження, відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива.

«Теплі кредити» видаються в межах державної програми «Тепла оселя», яка працює з 2014 року. Їх можна отримати на придбання енергозберігаючих матеріалів та обладнання. При цьому держава компенсує 40% вартості купленого товару. Кредити надаються власникам приватних будинків, об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) і житлово-будівельним кооперативам.

Михайло Медко
директор департаменту малого та середнього бізнесу ЕКО-банку
«Сьогодні наш банк є лідером в Україні за наданням “Теплих кредитів”. Нашими позичальниками стали 1400 ОСББ з усієї України. Всього за цей час ми видали кредитів на суму понад 400 мільйонів гривень. Шість років тому, коли ми лише починали, ще не знали, як буде працювати програма, адже ОСББ не було  звичною для нас господарювання юридичною особою. По факту – це об’єднання громадян, які, в першу чергу, займаються обслуговуванням свого будинку. Однак програма показала свою ефективність».

В результаті жителі будинку мали погасити лише 300 000 гривень кредиту. 100 000 з яких виділили з резервів ОСББ, ще близько 200 000 гривень погасили мешканці в розрахунку 1,5 гривні за квадратний метр на місяць. Для однокімнатної квартири це 60 грн, для двокімнатної – 77 грн, для трикімнатної – 96 грн. У липні 2019 року мешканці повністю погасили кредит перед банком.

За отримані кошти підрядник здійснив монтаж і налаштування двох індивідуальних теплових пунктів, а також балансувальних клапанів на усіх стояках. Вже 25 жовтня минулого року «Соснячок» почав опалювальний сезон з двома тепловими пунктами з погодозалежним регулюванням.

За опалювальний сезон ОСББ «Соснячок» заощадив 514 Гкал. В грошовому еквіваленті це складає майже 400 000 гривень. Лише за один опалювальний сезон жителі в середньому заощадили майже 1800 грн з кожної квартири.

При цьому, як запевняє Наталія Шевченко, у майбутньому «Соснячок» планує і далі звертатись до ЕКО-банку «Укргазбанку».

«Наразі ми працюємо над проєктом утеплення всього будинку. Попередньо вартість робіт оцінюється в 11 мільйонів гривень. Для жителів це занадто велика сума, тому ми будемо звертатись до банку й шукати додаткове джерело фінансування», – пояснює голова ОСББ.

У ЕКО-банку «Укргазбанку» надають кредити не лише на закупівлю індивідуальних теплових пунктів, а й на комплексну енергомодернізацію.

ЕКО-Банк кредитує проєкти, метою яких є зменшення витрат на енергоносії. Сума кредитів різна – від кількох тисяч гривень до 10 мільйонів гривень. Кредитна ставка складає 20% + комісія 1% за видачу кредиту. Термін кредитування – до 10 років.

 

Михайло Медко
директор департаменту малого та середнього бізнесу ЕКО-банку
«Особливістю цих кредитів є те, що вони беззаставні. Тому перед тим, як надати кредит для ОСББ, ми вивчаємо, як мешканці сплачують за комунальні послуги. Якщо вони здійснюють оплату вчасно, у них немає боргів, встановлені розміри тарифів дозволяють обслуговувати кредит, ми приймаємо рішення надати кредит».

У планах банку – продовжити і розширити співпрацю з ОСББ. Зокрема, у березні 2019 року ЕКО-банк підписав угоду з Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC) та Фондом енергоефективності про фінансування перших 15 проєктів з комплексного утеплення багатоквартирних будинків. Цей проєкт отримав назву «Перші ластівки».

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 296 днів. За цей час ми опублікували 23629 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button