Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 273 днів. За цей час ми опублікували 23462 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Місце зйомки «Людини з кіноапаратом». Одеса, вулиця Лейтенанта Шмідта, 27

В Одесі створили інтерактивну карту та веб-енциклопедію Фільмар, яка розповідає про кінофільми, зйомки яких проходили в різних локаціях міста.

На мапі можна знайти місця зйомок фільмів Дзиґи Вертова, Олександра Довженка, Сергія Ейзенштейна та інших, а також порівняти їх із сучасними фото.

Так, комедію «Ягідка кохання» Довженка знімали у 1926 році на Французькому бульварі, вулицях Ланжеронівська, Сабанєїв Міст тощо.

Місце зйомок «Ягідки кохання». Одеса, провулок Чайковського, 1, Одеський національний академічний театр опери та балету

А класичну стрічку «Людина з кіноапаратом» Вертова – на пляжі Аркадія, Привокзальній площі, перетині Дерибасівської та Пушкінської тощо.

Місце зйомки «Людини з кіноапаратом». Одеса, вулиця Пушкінська, 79, Свято-Іллінський чоловічий монастир УПЦ

1920-і роки були одним із найяскравіших періодів Одеси як місця кіновиробництва. Це час діяльності ВУФКУ – організації, завдяки якій було знято знакові для українського радянского кіно стрічки.

«Наша мета – розповісти маловідомі історії про фільмарів, що працювали в Одесі. Привернути увагу до фільмів, частина яких вже втрачена. Надихнути сучасних фільмарів знімати в Одесі і далі. І показати місто, яким воно було раніше, і яке ми маємо зберегти зараз», – йдеться в описі проєкту.

Наразі енциклопедія містить матеріали про десять фільмів, знятих у 1920-і роки. Тут зібрано архівні матеріали, рецензії та дослідження кінознавців.

Зазначимо, що в Одесі знімала свої фільми Кіра Муратова, яка померла торік.

У створенні «Фільмаря» брали участь кінознавці Володимир Войтенко (головний редактор журналу «Кіно-коло»), Станіслав Мензелевський (керівник наукового відділу київського Довженко-центру), Олександр Телюк та інші. Ідея створення проєкту належить кінооператору Ігорю Іваньку. Реалізацію підтримав Український культурний фонд.

Нагадаємо, цьогоріч в Одесі запустили проєкт, присвячений збереженню історичних дверей.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button