Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23270 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Велика хоральна синагога у 2011 році. Фото: Роман Наумов, Wikipedia

У місті Біла Церква Київської області під час ремонту було пошкоджено фасад Великої хоральної синагоги, яка є історичною пам’яткою архітектури. Зараз у приміщенні синагоги розташовано Техніко-економічний коледж Білоцерківського аграрного університету.

Як розповіла місцева мешканка Алла Юр-Харідінян, з будівлі ХІХ століття збили фасадне оздоблення, а декоративні ниші під вікнами заклали пенополістиролом. Також з будівлі зняли табличку.

Фото: Alla Yur-Haridinyan, Facebook

У ситуацію втрутилася місцева єврейська громада, після чого ремонтні роботи було призупинено. Спеціальна комісія Київської обласної ради перевірить законність дій та встановить розмір завданого збитку, повідомляє телеканал «Крокус».

«Я можу сказати, що це не ремонт, а варварство. Все автентичні деталі зривають, збивають, і будівлю намагаються відремонтувати дешевим сучасним матеріалом. Ми вважаємо, що синагогу потрібно реставрувати», – заявила виконавча директорка Єврейської громади Білої Церкви Нателла Андрющенко.

Фото: Alla Yur-Haridinyan, Facebook

Історик Євген Чернецький вважає, що «ремонтні роботи» мають ознаки кримінального злочину. Власне, про це й попереджав напис на демонтованій охоронній табличці.

До мера Білої Церкви Геннадія Дикого звернувся головний рабин України і Києва Моше Реувен Азман. Він заявив що в разі, якщо власники не забезпечать збереження пам’ятки, єврейська громада вимагатиме повернення будівлі згідно з законом про реституцію.

Білоцерківську Велику хоральну синагогу будували у 1855-1858 роках. Граф Владислав-Міхал Браницький пожертвував камінь та цеглу, необхідні для початку будівництва, решту коштів на зведення синагоги збирала єврейська громада.

Фотографія з видання: «Історія Білої Церкви: події, постаті, життя» Є. А. Чернецького // Wikipedia

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button