Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Мозаїка з панорамою Львова. Фото: Dmytro Soloviov

Львівська міська рада ухвалила рішення про захист історичних мозаїк міста, зокрема творів радянського періоду, а також мозаїк, які є частиною інтер’єрів будинків.

Буде створено перелік мозаїк, який оприлюднять на Порталі відкритих даних.

Забудовники та відповідні муніципальні органи повинні будуть враховувати цей перелік, зокрема, у процесі видачі дозвільних документів.

Також управління охорони історичного середовища має подати пропозиції до міського бюджету та замовити відновлення мозаїк, які перебувають у незадовільному стані.

Наразі в управлінні є перелік мозаїк, створених до 1939 року.

«Мозаїки радянського періоду також мають право бути визнаними мистецькими творами і, можливо, пам’ятками культури чи мистецтва», – заявила голова управління Лілія Онищенко.

Нагадаємо, протягом липня львівські забудовники знищили дві модерністські мозаїки.

Так, компанія «Ріел-Естейт Груп» демонтувала мозаїчне панно Володимира Патика «Океан». Забудовник брав зобов’язання зберегти твір, проте зруйнував мозаїку, заявивши, що відсканував її у 3D-форматі та відновить пізніше.

Мозаїчне панно «Океан» до демонтажу. Фото: facebook.com/comfycity.lviv

Компанія «Готельний комплекс “Таурус”» знищила модерністську мозаїку заводу «Кінескоп». Тут будуватимуть офісне приміщення.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button