Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 267 днів. За цей час ми опублікували 23420 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Львівська міська рада

На засіданні виконавчого комітету Львівської міської ради мер Львова Андрій Садовий запропонував готелям раз на тиждень відкривати доступ для бездомних містян. Про це повідомляє Zaxid.net.

Мер вважає, що бездомним людям потрібно митися, аби не відлякувати забезпечених містян, а відповідальним за це має бути місцевий бізнес.

«Є така нетипова ситуація, коли на лавках, особливо вранці, відпочивають люди, які не мають де мешкати. А їхній зовнішній вигляд насправді трохи відлякує і бентежить львів’ян. Продумайте модель, щоби хоч раз на тиждень ці люди могли би відвідувати баню. В нас готелі мають SPA. Може, “Гранд готель” долучиться», – доручив мер управлінню соціального захисту ЛМР та своїй заступниці з гуманітарних питань.

У Фінляндії, натомість, вважають, що проблеми соціалізації бездомної людини краще допомагає вирішити надання їй власного житла. Безпосередньо у Гельсінкі заступниця мера Санна Весіканса коментувала, що людей, незалежно від їхніх проблем, перш за все треба захистити від смерті на вулиці.

З 2007 року Фінляндія запровадила національну програму Housing First, яка дозволила скоротити кількість бездомних до 6 600 по всій країні у 2018 році. Зазначимо, що у 1987 році цей показник становив 18 тисяч людей. До програми залучають міську владу, волонтерів та неприбуткові організації.

Виконавчий директор програми Юха Каакінен розповідає, що вигідніше позбутися бездомності, аніж намагатися керувати нею. Державний житловий фонд Фінляндії видає безпритульним містянам квартири на все життя та допомагає сплачувати аренду. Житло може бути комунальним, з кімнатою для занять спортом та сауною.

Як розповідають самі містяни з досвідом життя на вулиці, власний дім мотивує їх задовольняти свої базові потреби та шукати роботу. Нарко- та алкозалежним людям допомагають соціальні служби неподалік житла. Їх також вчать фінансовій грамотності.

Державне забезпечення людини без своєї домівки обходиться фінському бюджету за рік до 9600 євро дорожче, ніж забезпечення містян з дахом над головою.

Англійська благодійна організація Crisis довела, що фінська модель працюватиме й в інших країнах, зокрема, економічно це може бути уп’ятеро вигіднішим.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button