Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Якщо ви бачили химерного восьминога із пластикового сміття у Палаці культури «Куренівка», – це робота PlasticWood Animation. Але команда студії не лише створює скульптури та декорації зі сміття; основна діяльність – це зйомка мультфільму в техніці лялькової анімації (англ. –  stop motion). «Хмарочос» завітав до студії, щоб дізнатися більше про їхні мистецькі проєкти з екологічним спрямуванням.

Фото: Анна Лисун

PlasticWood Animation започаткував художник та сценарист Володимир Юдашкін у березні 2019 року. «Все почалося з того, що я придумав сценарій мультфільму про світ після людей, який вкрило шаром сміття. У ньому змогли вижити тільки одні істоти – тарганопацюки (англ. – cockrats). Вони проживають у місті Трешополісі та дізнаються про світ із тих відходів, які залишили ми,  – розповідає він. – Саме за допомогою stop motion ми можемо показати в кадрі та оживити реальне сміття».

Фото: Анна Лисун

Проте після підрахунків часу та бюджету на створення цієї  двогодинної історії, у PlasticWood Animation вирішили почати з менш масштабного проєкту. Так дебютною стрічкою студії стала історія про Гарбі (з англ. – garbage + Barbie), яка познайомить глядачів з ляльковою анімацією і треш-артом. «Гарбі – це символ консюмеризму, матеріалістичних цінностей та штучної краси. В цьому мультфільмі ми хотіли показати, куди веде спосіб життя, нав’язаний Барбі-культурою», – пояснює Володимир. 

Фото: Анна Лисун

Сьогодні готова перша серія мультфільму, яка триває близько двох хвилин. За сюжетом Гарбі потрапляє в інший світ, наче у фільм жахів: вона блукає лісом, лякається різних шелестів та, врешті, потрапляє на кладовище пластикових відходів. Для мультика створили чотири локації, більшість елементів яких раніше були сміттям: зубні щітки стали деревами, кришки для кавових стаканчиків – водяними ліліями, а одноразові вилки – кінцівками та щелепами монстрів. На їхнє виготовлення знадобилося близько місяця

Збирати та сортувати сміття команді допомагають волонтери з організацій «Я за чистий Київ» та «Ukrainian Eco Community». Долучалися до збору матеріалів також організації, наприклад, «Україна без сміття» допомогла із зубними щітками. «Їх не приймають на переробку, але спеціально для нас на станціях поставили контейнери, і тепер ми робимо з цих щіток ліс», – розповідає Володимир.

Фото: Анна Лисун

Загалом над мультфільмом працюють близько 30 людей: оператори, художники, аніматори, люди, які займаються світлом, документальною backstage-стрічкою, маркетингом та бізнес-девелопментом. Зараз всі вони працюють на волонтерських засадах.

Фото: Анна Лисун

Читайте також: 11 екологічних альтернатив речам, якими ми користуємось

У PlasticWood Animation розраховують, що після виходу дебютної серії їм вдасться залучити фінансування завдяки краудфандингу або організаціям, які опікуються екологічними проблемами. «Наш мультик – розважальний, тому може донести інформацію до більшої кількості людей, ніж документальне кіно. Крім того, ми робимо його без слів, використовуючи мову символів, зрозумілу для всього світу», – розповідає Володимир. За наявності фінансування студія зможе випускати нові серії мультфільму кожні 2-3 місяці. 

Фото надане студією

Прем’єра мультику про Гарбі запланована на 23 вересня. Вона відбудеться у студії PlasticWood Animation на Подолі, а згодом серію викладуть у відкритий доступ. До прем’єри команда також представить декорації для майбутніх серій мультфільму. «Заходячи в приміщення, ви потраплятимете в сміттєву країну, де в одній кімнаті зі стелі звисатимуть риби та корали, а в іншій – на вулкані сидітеме дракон», – каже Володимир. Експозиції можна буде відвідати протягом місяця. Крім того, на вході відвідувачів зустрічатиме пластиковий диплодок у натуральну величину. 30-метрову скульптуру створюють з білих пляшок з-під молока. Її також планують анімувати завдяки stop motion та створити ролик, де динозавр гуляє містом.

Фото: Анна Лисун

Крім мультфільму про Гарбі, студія розробляє ще кілька проєктів. Серед них – фотозйомка з учасницями соціального проєкту «Краса розкриває серця» та екологічні екскурсії спільно з компанією «Интересный Киев». Під час них відвідувачі зможуть дізнатися більше про місто та прибрати сміття. Перша така екскурсія пройде вздовж річки Либідь та міститиме елементи перформансу: для нього планують виготовити крокодилів із зелених пластикових пляшок.

Роботи студії також можна буде побачити на фестивалі «День Народження Андріївського узвозу» у вересні. «Ми готуємо декорації зі сміттєвим парком атракціонів, основна ідея якого – в гонитві за задоволеннями, ми не помічаємо гір сміття, які залишаємо за собою», – розповідає Володимир. Крім того, тут буде представлена дитяча зона, де в ігровій формі навчатимуть сортувати сміття. 

Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 265 днів. За цей час ми опублікували 23389 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button