Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Tan Danh, Pexels

Найбільший розрив між зарплатами жінок і чоловіків – у Донецькій області (35%), а найменший – на Закарпатті (15,3%).

Такі дані містяться у гендерних профілях 24 областей України та міста Київ, створених у рамках проєкту ООН Жінки «Гендерна рівність у центрі реформ, миру та безпеки». Анексований Крим не увійшов до дослідження.

Кожен профіль містить демографічні дані, дані про домашнє насильство, зарплату жінок і чоловіків, смертність жінок від причин, пов’язаних з вагітністю й пологами, кількість ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД за статтю, розподіл керівників за статтю, представленість жінок у владі тощо.

Так, станом на 2018 рік у Києві різниця між зарплатами чоловіків і жінок перевищувала 17% (інтерактивна карта).

Водночас кампанія «Повага» зазначає, що ця мапа відображає неповні дані. Зокрема, є області, в яких показник розриву в зарплатні високий, але з кожним роком жінки отримують усе більшу зарплатню. І навпаки – в інших областях показник розриву стрімко зростає.

За показником кількості депутаток в обласних радах станом на 2018 рік, найбільший відсоток у північних та східних областях (до 20%), а найменшний – на Одещині (7%) – інтерактивна карта.

Серед 120 депутатів Київської міської ради – 22 жінки. У звіті відзначається позитивна тенденція: у 2014-2015 роках жінки складали 15% від усіх київських депутатів, а у 2016-2018 роках – вже 18,3%.

Мапа, присвячена темі домашнього насильства, заснована на даних про кількість зареєстрованих заяв про правопорушення. Звісно, це не відображає реальну кількість випадків домашнього насильства (інтерактивна карта).

Автори звіту окремо виділяють такі тривожні факти: у селах західного регіону – високий рівень самогубств серед чоловіків, на півдні – високий рівень народжуваності серед дівчат віком 15-19 років, на Закарпатті та Івано-Франківщині – низький рівень політичного представництва жінок, зокрема взагалі немає жінок-голів обласних територіальних громад.

Дивіться також: Мінінформполітики презентувало серію соціальних роликів про гендерну рівність

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button