Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23464 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Фото: Марина Кунець

Щонайменше три тижні мешканці будинку на вулиці Леонтовича,1 у самому центрі Києва живуть без даху над головою. Про це у Facebook повідомила киянка Марина Кунець.

«Ви хотіли коли-небудь квартиру в центрі Києва? З видом на Володимирський Собор та видовими балконами по обидва боки? У будинку року 1900-го на Леонтовича? У мене там квартира на останньому поверсі. Рік тому нам «пощастило» стати сусідами з Оленою, яка купила відразу 2 квартири на нашому поверсі і відразу почала ремонт», – пише киянка.

Рік тому нерухомість в історичному будинку купила директор внутрішнього аудиту групи «Нафтогаз» Олена Коротчук. Жінка не стала заселятись у щойнокуплене житло, а розпочала там ремонт.

«Фактично ремонт у квартирах триває цілодобово. Робітники живуть у цій квартирі, тому можуть почати бурити о 7 ранку на вихідних. Так триває вже цілий рік. Ми неодноразово звертались до Олени, щоб припинити це, однак останні кілька місяців вона перестала відповідати на телефонні дзвінки та повідомлення у месенджерах», – згадує Марина.

При цьому сама власниця житла Олена Коротчук не заперечує, що «такі незручності можуть виникати час від часу», однак пообіцяла зробити все, щоб виправити ситуацію.

«Ми вже звільнили прораба, який повністю зірвав графік ремонту, був не в змозі підтримувати чистоту в будинку і порушував ваш спокій у вихідні дні», – повідомила вона.

Але, як стверджують мешканці будинку, робітники роблять ремонт у квартирі майже цілодобово.

«Ніхто нічого нікому не винен»

Ще восени минулого року мешканці будинку мали намір перестелити дах, адже його давно не ремонтували і він протікав. При цьому жителі будинку розуміли необхідність цього і погодились поділити витрати на будівельні роботи і матеріали. Однак після цього Олена перестала виходити на зв’язок.

Дощова вода почала потрапляти у під’їзд. Фото: Марина Кунець

«Кілька днів тому в мене зірвало дах в буквальному сенсі – повернувшись додому з відпустки я виявила, що даху немає, а замість нього активно будуються додаткові поверхи», – відмічає Марина Кунець.

Коли мешканці викликали поліцію, яка почала вимагати показати дозвільні документи на будівництво, робітники відмовились розмовляти з поліцією і показувати будь-які документи, агрументуючи це тим, що «ми нікому нічого не винні». 

Сама ж власниця квартир Олена Коротчук стверджує, що в неї є всі дозволи на проведення ремонтних робіт. 

Втім, ці слова не переконали нікого з сусідів, а документів вони так і не побачили. Мешканці відмічають, що після того, як з будинку зняли дах, в коридорі між з квартирами почала сипатись штукатурка зі стелі, а через отвори в будинок під час опадів почала потрапляти вода. 

«Однак це дрібниці, в порівнянні з тим, що може трапитись з будинком. Вже сьогодні ми бачимо, що пішли тріщини у стінах. Будівельники спиляли несучу балку над нашими квартирами. Вони запевняють нас, що це нормально, але я цьому не вірю», – відмічає Марина. 

Тому мешканці будинку наполягають на повному його обстеженні спеціалістами, оскільки вона остерігаються, що тріщини можуть піти далі.

Тим часом Олена поставила двері і заблокувала вхід на частину території даху над своїми квартирами.

Вид на добудову нових поверхів з сусіднього будинку

«Вчора її адвокат пропонував нам домовитися і вислухати її умови. Я відповіла, що нам потрібно глибинне обстеження будинку. Він сказав, що це вже неможливо», – повідомила у коментарі «Хмарочосу» Марина Кунець.

З неправомірністю дій власниці квартир на Леонтовича погоджується й членкиня Головної ради Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Ольга Рутковська.

«Цей будинок – історичний об’єкт культурної спадщини з 2011 р. Будь-які ремонтні роботи власників квартир, крім іншого, мають погоджуватися з Департаментом охорони культурної спадщини КМДА. Крім того, мають бути укладені охоронні договори з кожним власником. І звичайно, заміна конструкцій, а тим паче надбудови в будівлі з такою тривалою історією без комплексного обстеження конструкцій є порушенням всіх норм та правил», – відмічає вона.

Будинок на вулиці Леонтовича збудований у 1900 році. У цьому будинку жила художниця Олександра Екстер, яка організовувала виставки художників-авангардистів. Також в тут розташовувались майстерні художників Меллера та Тряскіна. У 1949-1985 роках тут жив художник Георгій Меліхов, відомий як автор картини «Молодий Шевченко у Брюллова».

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button